Usvojene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću

Bez autora
Jul 13 2016

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su sa 67 glasova "za", tri suzdržana i 11 protiv usvojili izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada Federacije BiH po hitnom postupku.Zastupnici klubova SDA i SBB-a iskazali su podršku zakonu navodeći da je ovo rezultat reguliranja ove oblasti - igara na sreću, u kojoj će primjenom zakona svi priređivači biti dovedeni u istu poziciju. Klub Koalicije predvođene HDZ-om bio je stava da zakon nije provodiv smatrajući da će prihodi pasti za 20 posto, te da će se ugasiti svi privatni priređivači igara na sreću, a da će opstati Lutrija BiH.

Usvojene izmjene i dopune Zakona o igrama na srećuZastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su sa 67 glasova "za", tri suzdržana i 11 protiv usvojili izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada Federacije BiH po hitnom postupku, javlja Fena.

Zastupnici klubova SDA i SBB-a iskazali su podršku zakonu navodeći da je ovo rezultat reguliranja ove oblasti - igara na sreću, u kojoj će primjenom zakona svi priređivači biti dovedeni u istu poziciju.

Klub Koalicije predvođene HDZ-om bio je stava da zakon nije provodiv smatrajući da će prihodi pasti za 20 posto, te da će se ugasiti svi privatni priređivači igara na sreću, a da će opstati Lutrija BiH.

Iz oporbenih klubova zastupnici su izrazili razočarenje predloženim izmjenama i dopunama, tvrdeći da se time vrše izmjene drugih zakona, prije svega Zakona o porezu na dohodak što načelo lex specialis ne dopušta.

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je prije usvajanja da su izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću izvršene u četiri grupe: tehničke promjene, redefinicija naknada, porezi od dobitaka na sreću i raspodjela prihoda.

Tehničke promjene, između ostalog, odnose se na, kako kaže, preinačene novčane kazne, uvođenje inspekcijske službe, te računovodstveni standard čuvanja dokumenata, javlja Fena.

Naknade, koje su iznosile 300 KM paušalne plus pet posto, sada su se promijenile.

- Sada 300 KM ne postoji. Naime, svi su dovedeni u istu poziciju, jer je predloženom izmjenom cifra pet zamijenjena sa 10 posto po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i po osnovu dobitaka sudionika igara na sreću. Na cijeli iznos uplate i isplate iznimka su jedino dobici u nagradnim igrama gdje je dobitak u stvarima. Tu se oporezuju stvari prema tržnoj vrijednosti dobitka iznad 100 KM - Novalić.

Do sada su porezi od igara na sreću bili definirani Zakonom o dohotku, a sada je uveden pojam poreza od igara na sreću.

Govoreći o raspodjeli prihoda kazao je da prihodi više ne pripadaju županiji, jer su ovim izmjenama definirani kao „opći prihodi“, pri čemu 10 posto ide općinama za sve slučajeve osim kada nije moguće nominirati mjesto igre, što se odnosi na sms igre i internet.

- To se nominira na mjestu priređivača igre, ali je prihod federalni. Do sada to uopće nismo raspoznavali - kazao je Novalić, dodajući da naknada i dalje pripada federalnom proračunu.

O navedenim izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću trebali bi se izjasniti zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH danas na sjednici.

- Budući da se zakon razmatra po hitnoj postupku amandmani se mogu ulagati do kraja rasprave, a o kojima se mogu očitovati radna tijela - istaknuo je predsjedatelj tog doma Edin Mušić na početku rasprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik