Traži se obustava izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak

Bez autora
Jul 14 2016

Udruženje poslodavaca u FBiH, Savez samostalnih sindikata BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Vijeće stranih investitora te Privredna komora FBiH i Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH od Federalnog ministarstva finansija traže obustavu mjere koja se tiče izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.Tim povodom organizirali su danas u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj su poručili da su za socijalni dijalog, partnerstvo, razgovore, da nisu protiv te odluke, ali da se ona terminski mora usaglasiti sa Zakonom o doprinosima i Zakonom o dohotku.

Traži se obustava izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodakUdruženje poslodavaca u FBiH, Savez samostalnih sindikata BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Vijeće stranih investitora te Privredna komora FBiH i Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) od Federalnog ministarstva finansija traže obustavu mjere koja se tiče izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Tim povodom organizirali su danas u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj su poručili da su za socijalni dijalog, partnerstvo, razgovore, da nisu protiv te odluke, ali da se ona terminski mora usaglasiti sa Zakonom o doprinosima i Zakonom o dohotku.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je kazao da traže zaustavljanje odluke do usaglašavanja socijalnih partnera.

- Mi smo u zadnjih godinu dana koliko se priča o Reformskoj agendi, o rasterećenju privrede, izloženi stalnom povećanju nameta, poreskih obaveza prema poslodavcima, odnosno prema radnicima, i to u kontinuitetu - izjavio je Smailbegović.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević je naveo da su u protekloj godini uvedena nova opterećenja za poslodavce, koja su usvojena ili se nalaze u proceduri usvajanja.

Izdvojio je Zakon o porezu na dobit koji, kako je kazao, ukida poticaje za izvoznike, za zapošljavanje osoba s invaliditetom i za investiranje, sa 100 na 50 posto.

Također, dodao je da Zakon o porezu na dohodak povećava stopu poreza na plaću, Pravilnik o zbrinjavanju ambalažnog otpada povećava naknadu za odlaganje ambalažnog otpada, Pravilnik o zbrinjavanju električnog otpada povećava naknadu za odlaganje takvog otpada...

- Radi se o različitim nametima. Sve ovo bitno opterećuje već tešku situaciju. Pozivamo Vladu FBiH da o ovome razgovaramo - naglasio je Pandurević.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović kazao je da se ovo tiče sindikata i radnika, s obzirom na to da opterećava poslodavce.

- Ove muke ne ujedinjuju sindikat i poslodavce, ovo je partnerstvo koje moramo da imamo iz razloga jer mi štitimo radnike. Radnici rade kod tih poslodavaca - rekao je Bajramović.

Mišljenja je da će ove izmjene rezultirati težim zapošljavanjem i smanjenjem plaća. I on je također zatražio uređenje ove mjere u socijalnom dijalogu na zadovoljstvo svih strana.

Iz Vijeća stranih investitora BiH su istakli da će se primjena odluke odraziti i na strane investicije. Smatraju da će ovom mjerom kompanije imati više troškova zbog čega postoji mogućnost da budu nekonkurentni.

Privredna komora FBiH je također saglasna da se još jednom analiziraju izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak da bi domaća privreda mogla nesmetano funkcionirati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik