Jednošalterski sistem ubrzao registraciju preduzeća

Bez autora
Jul 14 2016

Agencija za privredne registre Republike Srbije saopštila je da je za prva četiri meseca ove godine, preko jednošalterskog sistema registracije, dodeljeno 18.064 PIB-a, što je znatno više u odnosu na vreme pre donošenja novog pravilnika koji reguliše ovu oblast.Procedura za registraciju traje najduže 24 časa, a u martu je dodeljeno 3.098, dok je tokom juna izdato 5.319 PIB-ova. Stupanjem na snagu novog pravilnika o dodeli poreskog identifikacionog broja pravnim licima, preduzetnicima i drugim subjektima za čiju je registraciju nadležna APR, od 1. marta izmenjena je jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika.

Jednošalterski sistem ubrzao registraciju preduzećaAgencija za privredne registre Republike Srbije (APR) saopštila je da je za prva četiri meseca ove godine, preko jednošalterskog sistema registracije, dodeljeno 18.064 PIB-a, što je znatno više u odnosu na vreme pre donošenja novog pravilnika koji reguliše ovu oblast.

U saopštenju se navodi da procedura za registraciju traje najduže 24 časa, i iznosi podatak da je u martu dodeljeno 3.098, dok je tokom juna izdato 5.319 PIB-ova.

Stupanjem na snagu novog pravilnika o dodeli poreskog identifikacionog broja (PIB) pravnim licima, preduzetnicima i drugim subjektima za čiju je registraciju nadležna APR, od 1. marta izmenjena je jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika (takozvani JRPPS obrazac).

Ovom jedinstvenom registracionom prijavom se istovremeno podnosi prijava za upis u registar APR-a i jedinstveni registar poreskih obveznika, kao i prijava za paušalno oporezivanje preduzetnika i prijava za PDV obveznike.

Podnošenjem uredno popunjenog JRPPS obrasca, Agencija za privredne registre za subjekte koji ispunjavaju uslove za registraciju dostavlja elektronski podatke iz prijave Poreskoj upravi, a njena centrala na osnovu tih podataka, po službenoj dužnosti, određuje PIB i obavlja registraciju subjekata upisom u Jedinstveni registar poreskih obveznika.

Nakon toga se potvrda o dodeljenom PIB-u i izvršenoj registraciji elektronski prosleđuje iz Poreske uprave APR-u radi registracije, objavljivanja i uručenja poreskom obvezniku i registrovanom subjektu.

Budući da prijava za paušalno oporezivanje, odnosno evidenciona prijava za PDV, čini sastavni deo obrasca JRPPS, ukoliko se ti podaci unesu u ovaj obrazac, oni će biti dostavljeni Poreskoj upravi preko APR-a, tako da pravno lice ili preduzetnik ne mora da odlazi u lokalnu organizacionu jedinicu Poreske uprave radi dostavljanja ovih prijava.

Neophodno je da se u obrazac JRPPS, koji je dostupan na adresi www.apr.gov.rs, unesu tačni kontakt podaci – broj telefona i imejl (na četvrtoj strani JRPPS obrasca), kako bi Poreska uprava mogla da izvrši proveru dostupnosti novoosnovanih privrednih subjekata u cilju efikasne komunikacije sa poreskim obveznicima.

Veoma je važno da podaci u prijavi budu tačni, odnosno poreski obveznik je dužan da bude dostupan na adresi sedišta jer u suprotnom, ukoliko se u postupku kontrole i provere registrovanih podataka utvrdi da nisu ispunjeni ovi uslovi, Poreska uprava može privremeno oduzeti PIB.

Ove promene donele su reformu u segmentu pokretanja biznisa, a skraćenje vremena registracije i izdavanja PIB-a, kao i ukidanje ovog jednog koraka u pokretanju biznisa koji se odnosi na obavezu posete lokalnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave, značajno je pojednostavilo proceduru registracije preduzeća.

Zahvaljujući promenama obrasca JRPPS, izmenama i dopunama određenih propisa, ali i podešavanju informacionih sistema APR-a i Poreske uprave, u potpunosti je zaživeo jednošalterski sistem registracije firmi.

Na ovaj način je postignuto skraćenje vremena za sprovođenje određenih procedura, a tu činjenicu je već konstatovala Evropska komisija u svom izveštaju o napretku Srbije za 2015. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik