Milanska „vertikalna šuma“ nagrađena kao najinovativnija

Bez autora
Jul 19 2016

Stambeni neboderi, poznati kao „milanski blizanci“, "Bosco Verticale", popularni po gustoj vegetaciji na terasama, tzv. baštama na nebu, dobitnici su nagrade za „Najbolju visoku zgradu na svetu 2015“, odlučeno je u SAD.Zvanično najinovativnije zgrade za svetu uzdižu se 116 i 76 metara, a na njima je više od 800 stabala drveća i 14.000 biljaka koje su smeštene na čeličnim ojačanim balkonima, ostvarenje su italijanskog arhitekte Stefana Boerija.

Milanska „vertikalna šuma“ nagrađena kao najinovativnijaStambeni neboderi, poznati kao „milanski blizanci“, "Bosco Verticale" (Vertikalna šuma), popularni po gustoj vegetaciji na terasama, tzv. baštama na nebu, dobitnici su nagrade za „Najbolju visoku zgradu na svetu 2015“, odlučeno je u SAD.

Zvanično najinovativnije zgrade za svetu uzdižu se 116 i 76 metara, a na njima je više od 800 stabala drveća i 14.000 biljaka koje su smeštene na čeličnim ojačanim balkonima, ostvarenje su italijanskog arhitekte Stefana Boerija, prenosi Si-En-En.

„Izazov koji smo prihvatili je da dizajniramo prototip prave gradske šume“, rekao je Stefano i dodao: „Vertikalna šuma je domaćin više od 100 različitih vrsta drveća i biljaka, a ugostio je već i oko 20 različitih vrsta ptica“.Kako se navodi, projekat je zamišljen kao fenomen među gradovima širom sveta koji promovišu zelene površine.

Međutim, prema istraživanju obavljenom u 2014, ovakav način stanovanja bi mogao negativno uticati na zdravlje i sigurnost građana.

Još 2011. svet je obišla zanimljiva vest o planovima ovog arhitekte, sa balkonima punim drveća i žbunja, što je donelo potpuno nov pristup tradicionalnoj ideji urbane džungle.

Švajcarska je bila lider u korišćenju ekoloških aspekata za svoju infrastrukturu od 1970. sa naglaskom na zelene krovove, gde je zasađena vegetacija pomogla da se nastani „divlji život“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik