Granski kolektivni ugovor za metalsku industriju FBiH krajem mjeseca

Bez autora
Jul 20 2016

Granski kolektivni ugovor za metalsku industriju za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi biti potpisan krajem ovog mjeseca. Pregovarački tim na prvom sastanku uspio je usaglasiti gotovo sve tačke iz prijedloga.Predstavnici sindikata metalaca FBiH zadovoljni su, a navode da će granski kolektivni ugovor biti od velike koristi za više od 20.000 radnika iz ovog sektora.

Granski kolektivni ugovor za metalsku industriju FBiH krajem mjesecaGranski kolektivni ugovor za metalsku industriju za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine trebao bi biti potpisan krajem ovog mjeseca. Pregovarački tim na prvom sastanku uspio je usaglasiti gotovo sve tačke iz prijedloga.

Predstavnici sindikata metalaca FBiH zadovoljni su, a navode da će granski kolektivni ugovor biti od velike koristi za više od 20.000 radnika iz ovog sektora.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez novinarima je nakon sastanka kazao da su naišli na razumijevanje Grupacije metalaca pri Udruženju poslodavaca FBiH, Federalne vlade i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

- Od oktobra čekamo pregovore, za to vrijeme smo se pripremili i zato smo na prvom sastanku dogovorili 81 od 85 tačaka iz prijedloga granskog kolektivnog ugovora za metalsku industriju u FBiH - istakao je Melez.

Različita su viđenja po pitanju minulog rada. Grupacija se drži novog Općeg kolektivnog ugovora za FBiH prema kojem je to uvećanje 0,4 posto, a Sindikat metalaca želi 0,5 posto.

Također, neusaglašeni su i u vezi s uvećanjem osnovne plaće po osnovu noćnog rada, prekovremenog rada, rada za praznike i na dan sedmičnog odmora.

- Siguran sam da ćemo na sljedećem sastanku, koji smo zakazali za 30. juli usaglasiti i ove četiri tačke - naglasio je Melez.

Naglašavajući značaj potpisivanja ovog dokumenta, potpredsjednik Sindikata metalaca FBiH Kenan Mujkanović je kazao da u FBiH ne postoji zakon o minimalnoj plaći te da su sva materijalna prava radnika regulisana kolektivnim ugovorima.

Mišljenja je da će novi granski kolektivni ugovor za metalsku djelatnost u FBiH umnogome pomoći desecima hiljada radnika najbrojnijeg sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik