Srbija može da plati penale za ruski kredit

Bez autora
Jul 20 2016

Ukoliko do kraja 2017. godine, Srbija ne povuče svih 800 miliona dolara ruskog kredita, poreski obveznici platiće penale zbog toga što naša zemlja nije bila u stanju da potroši novac koji je pozajmila. Prema ugovoru koji su 11. januara 2013. potpisali tadašnji srpski ministar finansija i njegov ruski kolega, na iznos nepovučenih sredstava plaćaju se penali u iznosu od jedan odsto. To je regulisano članom dva ovog ugovora u kome se nedvosmisleno navodi da nakon isteka perioda raspoloživosti kredita srpska strana u roku od 30 kalendarskih dana uplaćuje ruskoj strani proviziju za davanje kredita u visini od jednog procenta iznosa kredita koji ne iskoristi srpska strana.

Srbija može da plati penale za ruski kreditUkoliko do kraja 2017. godine, Srbija ne povuče svih 800 miliona dolara ruskog kredita, poreski obveznici platiće penale zbog toga što naša zemlja nije bila u stanju da potroši novac koji je pozajmila.

Prema ugovoru koji su 11. januara 2013. potpisali tadašnji srpski ministar finansija Mlađan Dinkić i njegov ruski kolega Anton Germanovič Siluanov, na iznos nepovučenih sredstava plaćaju se penali u iznosu od jedan odsto.

To je regulisano članom dva ovog ugovora u kome se nedvosmisleno navodi da „nakon isteka perioda raspoloživosti kredita srpska strana u roku od 30 kalendarskih dana uplaćuje ruskoj strani proviziju za davanje kredita u visini od jednog procenta iznosa kredita koji ne iskoristi srpska strana”.

Prema podacima Ministarstva finansija, zaključno sa poslednjim danom juna ove godine Srbija je povukla tek 162,1 milion dolara.

„Politika” je juče pozivajući se na nezvanične izvore, objavila da je do kraja maja ove godine povučeno ukupno 127 miliona dolara. To potvrđuje i mesečni izveštaj Uprave za javni dug, koji je javno dostupan dokument na sajtu ove institucije.

To znači da je u periodu od kraja maja do kraja juna, Srbija povukla dodatnih 35 miliona dolara. U svakom slučaju, to je tek petina ukupno odobrenog iznosa kredita koji su dogovorili bivši predsednik Boris Tadić i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev još u oktobru 2009. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik