300 hiljada maraka pomoći privatnim firmama

Bez autora
Jul 21 2016

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je donijela odluku o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava od 300 hiljada maraka za devet privatnih firmi iz oblasti industrije na području Kantona.Po 50 hiljada KM za investicijske projekte koji podrazumijevaju upošljavanje novih radnika i dodatno investiranje u preduzeće dobili su Lafat Komerc iz Kalesije, Plastex iz Gračanice i PrimaTeh iz Gradačca. Cilj programa je, kako je kazao kantonalni ministar industrije Srđan Mićanović, ojačati preduzeća kroz investiranje i time povećati broj zaposlenih.

300 hiljada maraka pomoći privatnim firmamaVlada Tuzlanskog kantona jučer je donijela odluku o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava od 300 hiljada maraka za devet privatnih firmi iz oblasti industrije na području Kantona.

Po 50 hiljada KM za investicijske projekte koji podrazumijevaju upošljavanje novih radnika i dodatno investiranje u preduzeće dobili su Lafat Komerc iz Kalesije, Plastex iz Gračanice i PrimaTeh iz Gradačca.

Cilj programa je, kako je kazao kantonalni ministar industrije Srđan Mićanović, ojačati preduzeća kroz investiranje i time povećati broj zaposlenih.

„Mi u narednu godinu očekujemo određene efekte. Tako bismo, nakon potpisivanja ugovora, trebali imati privatna preduzeća koja će se obavezati da u narednu godinu investiraju višestruke iznose novca u vlastite investicije i pri tome još zaposle i nove radnike. Kao direktan proizvod ovog programa mi ćemo, ako se firme budu pridržavale ugovora, imati više od dva miliona KM novih investicija u TK-u i 43 novozaposlena radnika. Sve to za samo 300 hiljada KM“, kazao je Mićanović.

Tako će, recimo, firma PrimaTeh iz Gradačca, ukoliko potpiše ugovor sa Vladom TK-a, u narednu godinu za 50 hiljada KM koje će dobiti biti obavezna uložiti ukupno 320 hiljada KM u novu investiciju i pritom zaposliti osam novih radnika.

Osim ove tri firme, po 25 hiljada KM za investicijske projekte su dobili Gramat iz Gračanice, Klima Invest iz Banovića, Kanetex iz Gračanice, Bita Invest iz Tuzle, Kuvvet iz Kalesije i Bosnia Nails iz Lukavca.

Program je izvađen iz ladica i preuređen, jer je u ranijem periodu bilo problema u njegovoj implementaciji. Novac se dodjeljivao kao subvencija za kamate na kredite, ali zbog problema sa bankama teško je provođen, pa se novac od ove godine dodjeljuje kao grant.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik