"Telekom" prestigao naftaše po zaradi!

Bez autora
Jul 21 2016

Neće biti prevelikog tumbanja među najuspešnijim kompanijama u 2015. godini. Kako pokazuju finansijski izveštaji za 2015. koji se ovih dana kače na sajt Agencije za privredne registre, Naftna industrija Srbije verovatno neće zadržati čelnu poziciju. Pošto je lane prepolovila dobitak i došla na 16,1 milijardu dinara profita, za "dlaku" ju je pretekao "Telekom". Bio je uspešniji za oko 200.000 dinara. I državni mobilni i fiksni operater je postigao manju dobit, sa 16,9 milijardi u 2014. je pao na 16,3 milijarde lane. Ipak, najuspešniji je bio lane u konkurenciji deset najuspešnijih kompanija iz 2014. Treći bi mogao da ostane "Telenor" sa "plusom" od 9,7 milijardi dinara. Njihova dobit je pala za manje od milijardu dinara.

"Telekom" prestigao naftaše po zaradi!Neće biti prevelikog tumbanja među najuspešnijim kompanijama u 2015. godini. Kako pokazuju finansijski izveštaji za 2015. koji se ovih dana kače na sajt Agencije za privredne registre, Naftna industrija Srbije verovatno neće zadržati čelnu poziciju.

Pošto je lane prepolovila dobitak i došla na 16,1 milijardu dinara profita, za "dlaku" ju je pretekao "Telekom". Bio je uspešniji za oko 200.000 dinara.I državni mobilni i fiksni operater je postigao manju dobit, sa 16,9 milijardi u 2014. je pao na 16,3 milijarde lane.

Ipak, najuspešniji je bio lane u konkurenciji deset najuspešnijih kompanija iz 2014. Treći bi mogao da ostane "Telenor" sa "plusom" od 9,7 milijardi dinara. Njihova dobit je pala za manje od milijardu dinara.

Prošla godina, međutim, donela je značaj skok za Miškovićev "Delta ril estejt". Ta kompanija je ostvarila dobit od 7,8 milijardi dinara. Godinu ranije je bila u "plusu" od 3,6 milijardi dinara. Lane su, valja imati na umu, prodali poslovnu zgradu u Ulici Milentija Popovića. Pred kraj godine su dogovrili i prodaju tržnog centra "Delta siti" , ali je ovaj dogovor ozvaničen tek početkom 2016. godine.

"Deltu" prati "Tigar tajers". Ovaj proizvođač guma je imao profit od nepunih sedam milijardi dinara, oko dve milijarde više nego u 2014. godini. Tako je i pretekao "Tarket" iz Bačke Palanke. Oni su završili godinu sa dobitkom od 4,5 milijardi dinara, skoro tri milijarde manje nego u 2014. godini.

Aerodrom "Nikola Tesla" je isposlovao "plus" od skoro 3,3 milijarde dinara, svega oko 130.000 dinara manje nego godinu pre. Prošla godina će ovoj komapniji ostati upamćena i po značajnom povećanju radne snage.

Aerodrom je za stalno angažovao ljude koje je ranije godinama zapošljavao preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Umesto 479 zaposlenih, 2015. su završili sa 1.102 radnika.

Po dobiti ih prate "Beogradske elektrane" - nepuna 3,1 milijarda dinara dobitka, a sledi JKP "Elketromreže Srbije". Oni su završili 2015. sa 2,8 milijardi dinara dobitka.

Najveći gubitaši

Spisak najvećih gubitaša u 2015. će biti značajno drugačiji nego godinu pre. Ako se porede rezultati deset kompanija koje su bile sa najvećim gubitkom u 2014. godini, lane je najgore poslovala Železara "Smederevo".

Završili su godinu sa "minusom" od 17,7 milijardi dinara, oko šest više nego u 2014. Slede "Putevi Srbije" sa gubitkom od 9,6 milijardi dinara i EPS "Snadbevanje" sa minusom od oko sedam milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik