Čekovima plaćamo petinu računa

Bez autora
Jul 21 2016

Kupci se u Srbiji ne odriču odloženog plaćanja, mada je za trgovce gotovina mnogo prihvatljivija nego kreditne kartice. Svaki peti račun u megamarketima mušterije plaćaju odloženo, a rokovi su sve duži za otplatu, čak i onda kada se kupuje hrana. U situaciji kada prosečna plata godinama kaska za potrošačkom korpom, jasno je zašto naš izum "ček na poček", i dalje ne gubi na popularnosti. Da li zbog slabijeg prometa ili leta, pojedini srpski trgovci produžili su period počeka, pa u nekim radnjama sada iznosi i 360 dana! Očigledno, besparica je uslovila pad tražnje i promenu strukture kupovine. Odobravanjem počeka trgovci praktično sami kreditiraju kupce.

Čekovima plaćamo petinu računaKupci se u Srbiji ne odriču odloženog plaćanja, mada je za trgovce gotovina mnogo prihvatljivija nego kreditne kartice.

Svaki peti račun u megamarketima mušterije plaćaju odloženo, a rokovi su sve duži za otplatu, čak i onda kada se kupuje hrana. U situaciji kada prosečna plata godinama kaska za potrošačkom korpom, jasno je zašto naš izum "ček na poček", i dalje ne gubi na popularnosti.

Da li zbog slabijeg prometa ili leta, pojedini srpski trgovci produžili su period počeka, pa u nekim radnjama sada iznosi i 360 dana! Očigledno, besparica je uslovila pad tražnje i promenu strukture kupovine.

Odobravanjem počeka trgovci praktično sami kreditiraju kupce. Jer, kako kažu, platne kartice znatno poskupljuju proizvod, pa se mnogi odlučuju ili za ček, ili samo onoliko "koliko su dugi" - za gotovinu.

U maloprodajnim objektima "Merkatora" i "Rode", kao i u prodavnicama tehnike, računi se odlažu čekovima građana na 300 dana za hranu i kućnu hemiju. Za kupovinu kućnih aparata, tekstila i galanterije preko 6.000 dinara, "Merkator-S" je omogućio odloženo plaćanje do 360 dana, u jednakim mesečnim ratama.

U "Maksiju" poček je četiri meseca, odnosno 120 dana, a u "Tempu" devet meseci ili 270 dana. I "Idea" kupcima nudi odloženo plaćanje od 120 dana, bez obzira na iznos kupovine. U DIS-u je poček do 90 dana.

- Slave, Nova godina, početak školske godine, ali sve više i period leta, spadaju u periode kada potrošači više nego uobičajeno koriste mogućnost odloženog plaćanja - kaže za "Novosti" Olivera Ćirković, pi-ar menadžer "Univereksporta".

- Potrošačima nudimo 180 dana odloženog plaćanja, za bilo koji iznos kupovine i primamo čekove svih banaka.

Stručnjaci napominju da su čekovi građana omiljeno sredstvo plaćanja potrošača, jer kreditne kartice, čije kamate mesečno iznose i do 2,5 odsto, podižu na godišnjem nivou vrednost računa i za četvrtinu.

Goran Kovačević, generalni direktor "Gomeksa", gde je poček odobren na 200 dana, kaže da je "odloženo plaćanje za hranu dokaz niske kupovne moći i generalne slabosti tržišta". S obzirom na to da banke kontrolišu obim izdavanja čekova i veoma su restriktivne, udeo počeka na tržištu je daleko manji od realnog stanja.

I STR "kreditira" kupce

Uz velike trgovačke lance, i male radnje odobravaju kupovinu na odloženo plaćanje. Vlasnica jedne STR radnje kaže da su "zbog pada kupovne moći građana i mali privatnici primorani da kreditiraju potrošače davanjem robe na odloženo plaćanje".

- Situacija u kojoj se nalazimo primorava nas da prodajemo robu na poček na 30 do 60 dana za maksimalni iznos čeka - kažu u STR.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik