Rusi zaustavili uvoz srpskih breskvi

Bez autora
Jul 21 2016

Ruska poljoprivredna inspekcija nije propustila više od tri tone zaraženih breskvi poreklom iz Srbije. Kako se navodi, inspekcija je pre tri dana na granici Ukrajine i Rusije u plodovima našla jednu vrstu gusenice koja oštećuje izdanke i plodove voća, najčešće krušaka i breskvi. To je bio razlog što je Služba za nadzor poljoprivrede „Roseljhoznadzor” zaustavila kamion sa navodno srpskim breskvama na putu u Rusiju. Koordinator Centra za saradnju sa Ruskom Federacijom pri Privrednoj komori Srbije, rekao je da još ne postoji potvrda da li je zaista reč o našem voću ili lažnom deklarisanju. Ništa nije isključeno jer iz zvaničnog izveštaja se ne vidi da je roba vraćena, niti kome će biti vraćena.

Rusi zaustavili uvoz srpskih breskviRuska poljoprivredna inspekcija nije propustila više od tri tone zaraženih breskvi poreklom iz Srbije, javili su lokalni ruski mediji.

Kako se navodi, inspekcija je pre tri dana na granici Ukrajine i Rusije u plodovima našla jednu vrstu gusenice koja oštećuje izdanke i plodove voća, najčešće krušaka i breskvi. To je bio razlog što je Služba za nadzor poljoprivrede „Roseljhoznadzor” zaustavila kamion sa navodno srpskim breskvama na putu u Rusiju.

Dejan Delić, koordinator Centra za saradnju sa Ruskom Federacijom pri Privrednoj komori Srbije, rekao je  za „Politiku” da još ne postoji potvrda da li je zaista reč o našem voću ili lažnom deklarisanju.

– Ništa nije isključeno jer iz zvaničnog izveštaja se ne vidi da je roba vraćena, niti kome će biti vraćena. Postoji samo rešenje o zabrani uvoza. Teško je poverovati da neko iz Srbije transportuje tri tone voća. To je zaista mala količina koja može da se preveze u većem kombiju – kaže Delić i dodaje da bi ove informacije morale da budu potvrđene u Ministarstvu poljoprivrede da bi se smatrale verodostojnim.

Posle jabuka, breskve i nektarine su drugi izvozni proizvod iz Srbije u Rusiju. Prošle godine od plasmana tog voća ostvaren je prihod od 18,7 miliona dolara.

U nedostatku konkretnijih podataka ponovo može da se posumnja na reeksport iz neke od država u kojima to voće stiže ranije. To se već događalo sa jagodama kada su šverceri pokušali da transportuju svoje voće sa lažnim etiketama iz Srbije.

– Takve malverzacije se događaju i štete našoj zemlji jer nas dovode na loš glas u javnosti, obaraju cene voća i čine nas manje konkurentnim – ističe Delić. Objašnjava da „Roseljhoznadzor” na svom portalu svakodnevno objavi 20 do 30 zabrana ili ograničenja uvoza voća i povrća iz različitih država. Kada su propusti učestali moguće su i potpune blokade izvoza iz tih zemalja.

Kontrola je postala rigoroznija posle uvođenja sankcija proizvođačima iz Evropske unije zbog stalnog pokušaja reeksporta voća na to tržište. Najveća pretnja  domaćim proizvođačima jabuka prevaziđena je prošle godine kada je objavljeno da je zbog drastičnog povećanja izvoza ovog voća iz Srbije postojala sumnja da su viškovi iz EU, preko naše zemlje, transportovani na rusko tržište.

Iako još ne postoji zvanična potvrda da je zaista reč o breskvama poreklom iz Srbije, ovo je treći incident sa izvozom našeg voća u poslednja dva meseca. Ruska poljoprivredna inspekcija objavila je pre dva meseca da su u oko 10 odsto kontrolisanog povrća i voća iz Srbije i Moldavije pronađene nedozvoljene količine pesticida i nitrata. Tada je najavljeno da će doneti konkretne mere na osnovu rezultata ispravnosti jagoda i jabuka namenjenih moskovskom tržištu.

Dve nedelje kasnije predstavnici Službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije stigli su u Beograd. Tokom petodnevne posete sastali su se sa najvećim proizvođačima i izvoznicima poljoprivrednih proizvoda i nadležnima iz oblasti kontrole hrane.

Ministarstvo poljoprivrede tada je odbacilo spekulacije da je poseta ruskih zvaničnika imala veze sa izveštajem o kontroli ispravnosti voća koji je bio nepovoljan za domaće proizvođače. Rekli su da takvi navodi vezani za neispravne jabuke i jagode nikada zvanično nisu potvrđeni. Kao i da je sastanak bio redovan i ranije dogovoren i da nam je tada poručeno da unapredimo kapacitete fitosanitarnih službi ako računamo na nesmetani i veći izvoz voća u Rusiju.

U Ministarstvu poljoprivrede za ovaj konkretan slučaj juče nisu imali odgovor. Rekli su nam da su ove godine dve pošiljke svežih breskvi vraćene iz Rusije zbog prisustva „breskvinog smotavca”.  Posle kontrole vraćenih pošiljaka nije utvrđeno prisustvo ovog   štetnog organizma. Kažu da svaka pošiljka koja se vraća u našu zemlju podleže kontroli fitosanitarne inspekcije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik