Odmor i platne kartice, kako ne upasti u zamku tokom plaćanja

Bez autora
Jul 21 2016

Sezona godišnjih odmora uz mnoga uzbuđenja donosi i finansijske izazove. Od cene aranžmana do načina plaćanja i izbora - gotovina ili kartica. Zamke vas možda čeka na bankomatu koji može da skine novac sa računa, a da vam ga ne isplati. Bankari upozoravaju da se čuvate krađe kartice ili identifikacionog broja. Nositi gotovinu na put takođe je rizično. Idete na letovanje, ali ni tamo nećete prestati da mislite o novcu. Da bi odmor bio pravi banke tradicionalno daju uputstva kako se sačuvati od nepotrebnih provizija, kursnih razlika, krađe. Ukoliko dođe do gubitka novčanika, to ne znači da je definitivno izgubljen novac jer se u tom trenutku mora reagovati veoma brzo i najbitnije je da klijent momentalno obavesti banku o gubitku kartice. Tada banka blokira karticu i time se sprečavaju sve eventualne zloupotrebe.

Odmor i platne kartice, kako ne upasti u zamku tokom plaćanjaSezona godišnjih odmora uz mnoga uzbuđenja donosi i finansijske izazove. Od cene aranžmana do načina plaćanja i izbora - gotovina ili kartica.

Zamke vas možda čeka na bankomatu koji može da skine novac sa računa, a da vam ga ne isplati. Bankari upozoravaju da se čuvate krađe kartice ili identifikacionog broja. Nositi gotovinu na put takođe je rizično.

Idete na letovanje, ali ni tamo nećete prestati da mislite o novcu. Da bi odmor bio pravi banke tradicionalno daju uputstva kako se sačuvati od nepotrebnih provizija, kursnih razlika, krađe.

"Ukoliko dođe do gubitka novčanika, to ne znači da je definitivno izgubljen novac jer se u tom trenutku mora reagovati veoma brzo i najbitnije je da klijent momentalno obavesti banku o gubitku kartice. Tada banka blokira karticu i time se sprečavaju sve eventualne zloupotrebe", napominje Sanja Švonja iz Kredi Agrikol banke.

Ako vas mrzi da pišete broj kol-centra za blokadu kartica ili pin-kod, onda to možete da upišete u mobilni telefon kao broj pod imenom neke osobe. Jedno od zlatnih pravila je da nikada ne ostavljate platnu karticu bilo u zemlji ili inostranstvu bez nadzora i da vidite gde se obavlja plaćanje.

"Najsigurnije je plaćanje karticom jer restorani imaju pokretne terminale za plaćanje karticom jer se njihovim korišćenjem čuva privatnost da mogu da se zaštite i da niko drugi ne može da pogleda šifru", ukazuje jedan konobar iz Beograda.

Narodna banka savetuje da kod podizanja gotovine na bankomatu zaklonite tastaturu rukom. Kako može doći do kloniranja broja kartice od strane prevaranata trebalo bi da se posavetujete sa bankom da li ima partnersku banku u inostranstvu, čiji bankomati imaju i manju proviziju i koji su sigurniji.

Ne saopštavajte nikom šifru kartice niti je pozajmljujte. Takođe, podizanje gotovine obavljajte debitnim karticama u partnerskoj banci u inostranstvu a ne kreditnim jer provizije mogu da premaše iznos gotovine.

"Banka preuzima niz aktivnosti kako bi umanjila i eliminisala rizik bilo koje vrste. To je pre svega utvrđivanje limita za podizanje kartice. Takođe, prilikom svake transakcije vlasnik dobija SMS o izvršenoj transakciji. Takođe, P banka vrši dnevni monitoring transakcija i bilo koja nelogična transakcija se proverava lično sa vlsnikom", napominje Zorica Bošković iz Pireus banke.

Na tržištu je sve više specijalizovanih platnih kartica pri čemu banke žele dodatno da vežu klijente. Uz te kartice imate i putno osiguranje, a povraćaj novca prilikom svake transakcije u određenoj zemlji ili obračun kursnih razlika u domaćoj valuti bez višestrukog kupoprodajnog kursa uz malu proviziju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik