Gasi se fabrika koja je motorizovala bivšu Jugoslaviju

Bez autora
Jul 21 2016

U kragujevačkom Privrednom sudu za danas je zakazano ročište na kojem će se odlučivati o predlogu za pokretanje stečaja u Akcionarskom društvu za promet putničkih vozila i rezervnih delova Zastavi automobilima, koja je pravni naslednik nekadašnje Zastavine Fabrike automobila, čiji fabrički krug i proizvodne hale je, početkom 2010., preuzeo Fijat. Privredni sud je početkom jula doneo rešenje o predstečajnom postupku u Zastavi automobilima, a danas će u tom preduzeću, sa enormnim dugovima i troje zaposlenih, gotovo izvesno biti pokrenut stečajni postupak, nakon kojeg će, opet bez ikakve dileme, uslediti gašenje pravnog naslednika fabrike iz čijih pogona je, od daleke 1955. do pred kraj prošle decenije, izašlo više od četiri miliona automobila.

Gasi se fabrika koja je motorizovala bivšu JugoslavijuU kragujevačkom Privrednom sudu za danas je zakazano ročište na kojem će se odlučivati o predlogu za pokretanje stečaja u Akcionarskom društvu za promet putničkih vozila i rezervnih delova Zastavi automobilima, koja je pravni naslednik nekadašnje Zastavine Fabrike automobila, čiji fabrički krug i proizvodne hale je, početkom 2010., preuzeo Fijat.

Privredni sud je početkom jula doneo rešenje o predstečajnom postupku u Zastavi automobilima, a danas će u tom preduzeću, sa enormnim dugovima i troje zaposlenih, gotovo izvesno biti pokrenut stečajni postupak, nakon kojeg će, opet bez ikakve dileme, uslediti gašenje pravnog naslednika fabrike iz čijih pogona je, od daleke 1955. do pred kraj prošle decenije, izašlo više od četiri miliona automobila.

Među njima su najpopularniji bili "Zastava 750", ili "fića nacionale", koji je motorizovao bivšu Jugoslaviju, zatim "101", kao i "jugo" koji je, u drugoj polovini 80-ih, stigao i na američko tržište, gde je prodato više od 142.000 vozila tog modela.

Predlog za uvođenje stečaja u Zastavi automobilima podnelo je Ministarstvo privrede krajem prošlog meseca, kako bi se kroz taj postupak namirila potraživanja poverilaca.

U Ministarstvu privrede navode da je račun preduzeća u blokadi još od 11. februara prošle godine, te da je Zastava automobili prezadužena firma, čiji je dug 31. decembra 2014. "težio" čak blizu 53 milijarde dinara, dok je blokada računa Zastave automobila 12. ula iznosila 114 miliona dinara.

Zastava automobili je enormne dugove nasledila od nekadašnje Fabrike automobila, kojoj su posle gašenja proizvodnje vozila ostale nepokrivene finansijske obaveze, dok je Fijat, ponovimo, preuzeo fabrički krug i proizvodne pogone, kao ulog države Srbije u zajedničkoj kompaniji sa Italijanima.

Nadležni u Privrednom sudu, međutim, navode da Zastava automobili raspolažu novčanim kapitalom i imovinom znatnije vrednosti, te je naložena zabrana njihovim raspolaganjem.

Grupa bivših radnika Zastave, saznaje se, protivi se najavljenom pokretanju stečajnog postupka u Zastavi automobilima, pošto će stečaj, prema njihovom mišljenju, da onemogući isplatu zaostalih potraživanja nekadašnjih Zastavinih "automobildžija".

Iako javnosti nije baš najjasnije o kojim potraživanja je reč, sva je prilika da će, ukoliko zaista postoje, ona bivšim radnicima Fabrike automobila biti isplaćena iz stečajne mase Zastave automobili.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik