U "Lasti" višak od 800 do 1.000 radnika

Bez autora
Jul 21 2016

Sredinom jula istekao je rok za prijavljivanje zaposlenih u saobraćajnom preduzeću "Lasta" za dobrovoljni odlazak iz firme, a s obzirom da se nije prijavio planirani broj radnika postoji mogućnost da će nekima biti uručeni i otkazi. Naime, za socijalni program, prema Planu optimizacije poslovanja koje je izradilo poslovodstvo, prijavilo se oko 600 radnika ali je predviđeno da iz preduzeća ode njih 800 do 1.000 od ukupno 3.000 zaposlenih. Izradu socijalnog programa poslovodstvo pravda manjim prihodima u iznosu od 30 odsto dok radnici tvrde da je broj prekobrojnih preuveličan i da se među onima koji treba da odu nalaze i zaposleni koji su preduzeću potrebni.

U "Lasti" višak od 800 do 1.000 radnikaSredinom jula istekao je rok za prijavljivanje zaposlenih u saobraćajnom preduzeću "Lasta" za dobrovoljni odlazak iz firme, a s obzirom da se nije prijavio planirani broj radnika postoji mogućnost da će nekima biti uručeni i otkazi.

Naime, za socijalni program, prema Planu optimizacije poslovanja koje je izradilo poslovodstvo, prijavilo se oko 600 radnika ali je predviđeno da iz preduzeća ode njih 800 do 1.000 od ukupno 3.000 zaposlenih.

Izradu socijalnog programa poslovodstvo pravda manjim prihodima u iznosu od 30 odsto dok radnici tvrde da je broj prekobrojnih preuveličan i da se među onima koji treba da odu nalaze i zaposleni koji su preduzeću potrebni.

Inače u Ministarstvu privrede se priprema dokumentacija za privatizaciju "Laste" a mediji su pisali da su za kupovinu tog velikog saobraćajnog preduzeća koje je u 2015. godini poslovalo u plusu od oko 490 miliona dinara, interesuju kompanije iz Britanije, Švedske, Španije i još nekih zemalja.

Iako u poslovodstvu "Laste" tvrde da izrada socijalnog programa nema nikakve veze sa privatizacijom preduzeća, stručna javnost je potpuno drugačijeg mišljenja. Privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže za Danas da je upravo privatizacija jedni razlog zbog koga se prave spiskovi prekobrojnih.

- Očito je da su nadležni odlučili da prodaju "Lastu" i da sve čine kako bi preduzeće pripremili za taj trenutak. U tom smislu oslobađaju se svih "balasta" koji bi mogli da ugroze taj proces a osnovna stvar je smanjiti broj zaposlenih kako bi preduzeće bilo što atraktivnije za preuzimanje od strane investitora. Tvrdnje poslovodstva da se smanjenje broja zaposlenih odvija zbog smanjenih prihoda apsolutno ne stoje. Ako višak zaposlenih u preduzeću postoji, onda to nema nikakve veze sa tim da li ono posluje u plusu ili minusu. Višak zaposlenih nije uzrokovan time, reč je o sasvim drugoj kategoriji i ti problemi se rešavaju nezavisno od poslovnih rezultata. Dakle jasno je kao dan da je ovde reč o pripremi za privatizaciju "Laste" - smatra naš sagovornik.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić slaže se sa ocenom da smanjenje broja zaposlenih može imati veze sa procesom privatizacije koji sledi ali smatra da je usled smanjenja prihoda otpuštanje radnika logičan epilog.

- Na žalost kada su poslovni rezultati slabiji nego što se očekuje uvek je prvi potez koji se preduzima, a da su sve druge mogućnosti iscrpljene naravno, smanjenje broja zaposlenih. Naš Zakon o radu poslodavcima daje odrešene ruke u takvim situacijama, ugovori o radu su mnogo fleksibilniji i logično je očekivati da se menadžment opredeli za takav potez u konkretnoj situaciji. Naravno to nije ni malo popularno, ali ne možemo očekivati da preduzeća pod kontrom države budu istovremeno i socijalne ustanove. Inače, nije reč o nečemu što se primenjuje samo kod nas već je takav običaj i svugde u svetu. Kada u nekoj kompaniji zarada bude manja, prvi trošak koji će biti ukinut su upravo radna mesta. Takvu praksu primenjuju i najjače multinacionalne kompanije - zaključuje Savić.

Direktor bez točkova

Mišljenje sindikata je da među vozačima, kontrolorima i vulkanizerima nema viškova i da su radnici angažovani na tim poslovima bezrazložno stavljeni na liste za odlazak iz "Laste". Zaposleni su nezadovoljni i zbog toga što će poslove onih koji odu iz preduzeća obavljati iznajmljena radna snaga koju će obezbeđivati agencije i tvrde da će "Lastu" to skuplje koštati nego da angažuje svoje radnike. Sa tim nezadovoljstvom povezuje se i informacija iz medija, da su sredinom jula sa automobila Bojana Bojanića, generalnog direktora "Laste" skinuta sva četiri točka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik