Korak ka rešavanju problema otpadnih voda u Nišu

Bez autora
Jul 21 2016

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u Nišu predstavljena Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u tom gradu. U saopštenju se navodi da su u Nišu tim povodom boravili državni sekretar resornog ministarstva, predstavnik Delegacije EU u Srbiji, kao i predstavnici Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Pomenuta studija treba da omogući da se, kroz Program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU IPA 2017, obezbede bespovratna sredstva za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizacione mreže na području Niša.

Korak ka rešavanju problema otpadnih voda u NišuMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u Nišu predstavljena Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u tom gradu.

U saopštenju se navodi da su u Nišu tim povodom boravili državni sekretar resornog ministarstva Stana Božović, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ričard Maša, kao i predstavnici Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Pomenuta studija treba da omogući da se, kroz Program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU IPA 2017, obezbede bespovratna sredstva za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizacione mreže na području Niša.

Ukoliko dobije podršku za finansiranje iz pretpristupnih fondova Evropske unije, ovaj projekat bi predstavljao najveći infrastrukturni projekat iz oblasti zaštite životne sredine koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU.

Božović je, ističući da će se to uraditi u saradnji Vlade Srbije i Grada Niša, uz podršku EU, naglasila da vrednost postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa izgradnjom i rekonstrukcijom kanalizacione mreže daleko premašuje sve ono što se do sada finansiralo.

Prema njenim rečima, ovaj projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda podrazumeva izgradnju novih kolektora, sanaciju dela postojećih, gradnju gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dodatne tretmane mulja.

Kompletna projektno-tehnička dokumentacija za postrojenje i kanalizaciju finansiraće se iz novog Programa podrške Švedske razvojne agencije (SIDA) sektoru zaštite životne sredine u Srbiji - PEID „Priprema i razvoj investicija u životnoj sredini’’, koji počinje 25. jula i vredi približno tri miliona evra, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik