Agencije će vratiti novac ukoliko neko otkaže put

Bez autora
Jul 21 2016

Turističke agencije vratiće novac svim putnicima koji odluče da odustanu od puta u Tursku zbog proglašenja vanrednog stanja u toj zemlji, a avioprevoznik Er Srbija prihvatiće mogućnost eventualnog otkazivanja letova bez naplaćivanja penala, izjavio je večeras potpredsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija. On je, posle sastanaka sa predstavnicima resornog ministarstva i avioprevoznika, rekao da su za sutra i za subotu planirani čarter letovi za Tursku, a da za sada nije bilo otkazivanja aranžmana. Ukoliko do toga dođe, agencije će vratiti novac putnicima u iznosu od 95 odsto od ukupnog iznosa aranžmana, i ostaće samo da se plati pet odsto uobičajenih, takozvanih kumulativnih troškova koje organizator putovanja ima, objasnio je.

Agencije će vratiti novac ukoliko neko otkaže putTurističke agencije vratiće novac svim putnicima koji odluče da odustanu od puta u Tursku zbog proglašenja vanrednog stanja u toj zemlji, a avioprevoznik Er Srbija prihvatiće mogućnost eventualnog otkazivanja letova bez naplaćivanja penala, izjavio je večeras potpredsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Milan Lainović.

Lainović je Tanjugu, posle sastanaka sa predstavnicima resornog ministarstva i avioprevoznika, rekao da su za sutra i za subotu planirani čarter letovi za Tursku, a da za sada nije bilo otkazivanja aranžmana.

"Ukoliko do toga dođe, agencije će vratiti novac putnicima u iznosu od 95 odsto od ukupnog iznosa aranžmana, i ostaće samo da se plati pet odsto uobičajenih, takozvanih kumulativnih troškova koje organizator putovanja ima", objasnio je Lainović.

On je naveo da je na sastanku prihvaćeno i da se čarter letovi, ukoliko bude masovnog otkazivanja aranžmana, mogu otkazati i da avioprevoznik zbog toga neće naplaćivati penale.

Ljajić: Agencije da vrate novac

Turističke agencije su sada, nakon uvođenja vanrednog stanja u Turskoj dužne da putnicima koji otkažu aranžmane vrate najveći deo sredstava, a na putnicima je da odluče da li će putovati u tu zemlju ili ne, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Ko god sada da otkaže putovanje, imaće osnov za povraćaj najvećeg dela sredstava osim onih stvarnih troškova koje je agencija imala. Taj osnov se sada, uvođenjem vanrednog stanja stekao i mi o tome sad govorimo, a na putniku, odnosno turistima je definitivna odluka da li će putovati ili neće", rekao je Ljajić novinarima nakon početka radova na rekonstrukciji spomen kompleksa Kadinjača kod Užica.

On je rekao da sve dok se ne proglasi vanredno stanje u nekoj zemlji, turističke agencije nemaju obavezu da vraćaju novac za uplaćene aranžmane, a sada se, kako kaže, taj osnov stekao.

"Naš posao nije da govorimo ljudima da li je negde bezbedno ili nebezbedno ili da li treba ili ne treba da putuju, naša dužnost je da ih upoznamo sa svim činjenicama, pravima i obavezama koje imaju pre svega turističke agencije prema njima i to i sada činimo. Od početka se principijelno i profesionalno ponašamo iako su tabloidi pokušali da nas uvuku u političke vode i daju neprimerenu dimenziju svemu tome", rekao je Ljajić.

On je naveo i da je kontaktirao agencije posredstvom kojih naši turisti odlaze u Tursku.

Kako kaže, u jednoj je od 106 putnika koji su uplatili aranžman za Tursku 10 putnika otkazalo polazak, u drugoj od 59 putnika niko nije otkazao, a u trećoj agenciji koja ima 110 putnika, jedna porodica je odustala od putovanja u tu zemlju.

Ljajić je podsetio da je na raspolaganju i dežurni telefon gde svi koji su već otputovali i oni koji nameravaju da putuju mogu da se obrate i zatraže savete.

"Tu smo da čujemo pritužbe, žalbe i pokušamo da rešimo problem, za sada nemamo primedbi i zahteva", rekao je Ljajić. On je naveo da se situacija prati i da su predstavnici resornog ministarstva na vezi sa agencijama i putnicima i da će se blagovremeno donositi potrebne odluke.

U Antalijskoj regiji trenutno letuje oko 1.100 naših građana, saopštili su ranije predstavnici Ministarstva.

Turski predsednik Tajip Erdogan saopštio je sinoć da je ta zemlja uvela vanredno stanje i da će ono trajati tri meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik