Zemljotresi kao izvor električne energije

Bez autora
Jul 24 2016

Zemljotresi su veoma opasan i razoran prirodni fenomen, koji se uglavnom povezuje sa destrukcijom, međutim, britanski naučnici došli su na ideju da se snaga koju oni poseduju upotrebi u korisne svrhe, odnosno za stvaranje električne energije.Istraživač sa Univerziteta Lester u Velikoj Britaniji, Eliot Spender je došao na ideju da se pomeranje tla tokom zemljotresa iskoristi za stvaranje elektriciteta korišćenjem magneta unutar kalema. Spender je svoju ideju objasnio na primeru zemljotresa od 7,2 stepena Rihterove skale, koji je januara 1995. pogodio japanski grad Kobe.

Zemljotresi kao izvor električne energijeZemljotresi su veoma opasan i razoran prirodni fenomen, koji se uglavnom povezuje sa destrukcijom, međutim, britanski naučnici došli su na ideju da se snaga koju oni poseduju upotrebi u korisne svrhe, odnosno za stvaranje električne energije.

Istraživač sa Univerziteta Lester u Velikoj Britaniji, Eliot Spender je došao na ideju da se pomeranje tla tokom zemljotresa iskoristi za stvaranje elektriciteta korišćenjem magneta unutar kalema.

Spender je, prenosi portal Svet fizike, svoju ideju objasnio na primeru zemljotresa od 7,2 stepena Rihterove skale, koji je januara 1995. pogodio japanski grad Kobe.

Veliki Hanšin zemljotres, kako je nazvan, doveo je do pomeranja tla od jedan i po metara po horizontali, kao i 1,2 metra po vertikali.

Naučnik je istakao da bi generatori sa kalemovima i magnetima u obliku kocke dimenzija jedan i po metara kubnih, ukoliko se postave na područje veličine San Franciska, mogli prilikom sličnog zemljotresa da stvore 70 miliona vati električne energije za samo pet sekundi.

Tu energiju, smatra Spender, mogle bi da koriste spasilačke i hitne službe i sistemi za napajanje u slučaju opasnosti, odmah pošto se katastrofa dogodi.

Korišćenje pozitivnih strana zemljotresa za sada je samo studentski projekat, predstavljen u okviru programa Univerziteta u Lesteru u kojem studenti koriste svoje poznavanje fizike za nalaženje odgovora na brojna pitanja iz sveta koji nas okružuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik