Utakmica za Badel 1862 se zahuktava

Bez autora
Jul 24 2016

Na upit Zagrebačke burze, a povodom objavljenog teksta u Jutarnjem listu pod naslovom „Badelu 1862 prijeti stečaj dok čeka odluku Vlade o prodaji“ iz Badela su investicijskoj javnosti potvrdili točnost navoda iz navedene objave o tome da je Nova ljubljanska banka d.d. pokrenula ovršne postupke protiv njihovih povezanih društava u Skopju i Beogradu, kao jamaca, radi prisilne naplate svoje tražbine iz predstečajne nagodbe nad društvom Badel 1862 d.d. Također, navode u odgovoru Zagrebačkoj burzi, Badel 1862 d.d. raspolaže informacijom da je Nova ljubljanska banka d.d., u međuvremenu, tražbinu po navedenom kreditu prenijela na novog vjerovnika. Tijekom dana, a vezano uz aktualna događanja u tvrtki Badel 1862 i proces pronalaska strateškog investitora adrese medija, stigla je i izjava Dušana Haruštiaka, predsjednika Uprave St. Nicolausa.

Utakmica za Badel 1862 se zahuktavaNa upit Zagrebačke burze, a povodom danas objavljenog teksta u Jutarnjem listu pod naslovom „Badelu 1862 prijeti stečaj dok čeka odluku Vlade o prodaji“ iz Badela su investicijskoj javnosti potvrdili točnost navoda iz navedene objave o tome da je Nova ljubljanska banka d.d. pokrenula ovršne postupke protiv njihovih povezanih društava u Skopju i Beogradu, kao jamaca, radi prisilne naplate svoje tražbine iz predstečajne nagodbe nad društvom Badel 1862 d.d.

Također, navode u odgovoru Zagrebačkoj burzi, Badel 1862 d.d. raspolaže informacijom da je Nova ljubljanska banka d.d., u međuvremenu, tražbinu po navedenom kreditu prenijela na novog vjerovnika.

Tijekom dana, a vezano uz aktualna događanja u tvrtki Badel 1862 i proces pronalaska strateškog investitora adrese medija, stigla je i izjava Dušana Haruštiaka, predsjednika Uprave St. Nicolausa:

"St. Nicolaus se slaže s izjavom predstavnika Sindikata da je situacija u Badelu uistinu ozbiljna. Cijenimo njihov odgovoran pristup pronalasku rješenja. Imamo zajedničke prioritete u vidu zadržavanja radnih mjesta u Badelu kao i vezano uz osiguranje svjetlije budućnosti za kompaniju. Međutim, moramo istaći da odluke koje se donose pod pritiskom nikada nisu ispravne.

Ovo je složena transakcija i ona mora rezultirati pravim rješenjem za Badel 1862. Upravo zato potrebno je uložiti dovoljno vremena kako bi se ispravno procijenila ponuda svakog ponuđača te ocijenili i pojasnili uvjeti svake te tako donijelo pravo rješenje. Na ovaj način želja nam je pozvati sindikate na strpljenje i vjeru u potrebne procedure, kako proces ne bi bio ugrožen u budućnosti.

St. Nicolaus ovim putem također potvrđuje da je, sukladno traženju Badela 1862, podnio izmijenjenu ponudu za Badel 1862, 20. srpnja 2016. godine te je ona u financijskom smislu znatno bolja nego u prvom krugu, kako za Badel tako i za državu", stoji u izjavi.

Podsjetimo, četiri su ponuđača u utrci za strateško investiranje u Badel 1862. Početkom lipnja objavljeno je da je Meteor grupa predstavnicima sindikata koji djeluju u Badelu prezentirala svoju ponudu. Stanić grupa iza koje stoji Svjetlan Stanić, Marinko Zadro s Oštrc grupom te slovačka tvrtka St. Nicolaus nisu sindikatima predstavljali svoje ponude.

Da im se Meteorov prijedlog iza kojeg stoje Ante Raspudić i bivši prvi čovjek Konzuma Darko Knez čini prihvatljiv potvrdio je u lipnju sindikalist Šime Orešković iz PPDIV-a koji je naveo i da su sindikati poslali pismo Upravi u kojem izražavaju potporu tom ponuđaču.

Za Poslovni su u petak iz Meteor grupe o svojoj ponudi rekli sljedeće: "Ponuda Meteor grupe za dokapitalizaciju društva ukupne vrijednosti veće od 26 milijuna eura omogućava brzo razduživanje, okončanje predstečajne nagodbe i skidanje založnih prava s ključne imovine te osigurava svježi kapital u gotovini za investicije u proizvodnju, marketing i prodaju. Naša ponuda uključuje i podršku ključnih kupaca i distributera kako za domaće tako i izvozna tržišta.“

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik