Završena prva faza modernizacije prelaza Batrovci

Bez autora
Jul 24 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obišla je granični prelaz Batrovci, gde je završena prva faza radova na proširenju tog najfrekventnijeg prelaza u Srbiji. Ona je tom prilikom rekla da je na ulasku u Srbiju, iz pravca Hrvatske, izgrađen novi teretni terminal sa 28 parking mesta, kao i nova traka za kamione na autoputu u dužini od 700 metara. Prema njenim rečima, planirani radovi, koji su počeli u junu, završeni su pre roka, čime je okončana prva faza rekonstrukcije tog graničnog prelaza. Ona je istovremeno ukazala na to da će po završetku druge faze – u 2017. godini, ovaj prelaz moći da primi veliki broj vozila. Mihajlović je rekla da je prošle godine na Koridoru 10 bilo dva miliona vozila više u odnosu na 2014. godinu, pri čemu je u junu ove godine broj vozila za 200.000 veći nego u istom mesecu 2015. godine.

Završena prva faza modernizacije prelaza BatrovcPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas granični prelaz Batrovci, gde je završena prva faza radova na proširenju tog najfrekventnijeg prelaza u Srbiji.

Mihajlović je tom prilikom rekla da je na ulasku u Srbiju, iz pravca Hrvatske, izgrađen novi teretni terminal sa 28 parking mesta, kao i nova traka za kamione na autoputu u dužini od 700 metara. Prema njenim rečima, planirani radovi, koji su počeli u junu, završeni su pre roka, čime je okončana prva faza rekonstrukcije tog graničnog prelaza.

Ona je istovremeno ukazala na to da će po završetku druge faze – u 2017. godini, ovaj prelaz moći da primi veliki broj vozila.

Mihajlović je rekla da je prošle godine na Koridoru 10 bilo dva miliona vozila više u odnosu na 2014. godinu, pri čemu je u junu ove godine broj vozila za 200.000 veći nego u istom mesecu 2015. godine. Prema njenim rečima, radove na proširenju izvodile su domaće firme, pri čemu je, uz dobar kvalitet, ispoštovan i planirani rok.

Ona je dodala da će država zahvaljujući proširenju prelaza Batrovci imati više novca od prometa, pri čemu će propusna moć carine na tom prelazu biti povećana za približno 40 odsto.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan rekao je da je rok za izvođenje radova bio 98 dana, dodavši da je izvođač radio u tri smene i uspeo da ih privede kraju gotovo mesec dana ranije.

Šurlan je objasnio da je u pitanju konzorcijum Saobraćajni institut CIP za projekat i Ingrap omni za radove, dok je Građevinska direkcija sprovodila nadzor.

On je napomenuo da je ukupna vrednost projekata oko 700 miliona dinara, kao i da će naredne godine na ovom prelazu biti sve isto urađeno i na izlazu iz Srbije, uz povećan broj traka, tako da će ih biti ukupno 18 umesto sadašnjih 12.

Zamenik direktora Uprave carine Duško Marinković naglasio je da će ova investicija omogućiti efikasnije sprovođenje carinskih procedura i smanjiti ilegalnu trgovinu.

Pored teretnog terminala i nove trake za kamione na autoputu, na prelazu Batrovci je postavljena i nova vaga za merenje tereta, kako bi se ubrzao protok robe, povećala bezbednost i smanjila korupcija i siva ekonomija.

Gradnja novog teminala koštala je 110,8 miliona dinara.Nova traka za teretna vozila na autoputu na izlasku iz Srbije, duga 700 metara, koštala je 74,4 miliona dinara i dodatno će smanjiti gužvu na ulazu u Hrvatsku. Drugi deo radova na proširenju graničnog prelaza Batrovci trebalo bi da bude završen polovinom 2017. godine.

Ukupna vrednost radova na tom graničnom prelazu je 684 miliona dinara, od čega je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbedilo 200 miliona dinara u ovoj godini, dok će ostatak biti opredeljen u budžetu Srbije za 2017. godinu.

Građevinska direkcija Srbije finansirala je izradu projektno-tehničke dokumentacije u vrednosti od 19,5 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik