Javna preduzeća do 4. marta moraju dobiti šefa preko konkursa

Bez autora
Jul 24 2016

Lokalna javna preduzeća trebalo bi da posluju efikasnije i bolje kako bi ispunila ciljeve koji su predviđeni zakonom i pružile pravovremeno usluge građanima.Iako je situacija prošle godine bila nešto povoljnija nego ranijih godina, preostalo je još posla na tom planu, rečeno je na Konferenciji "Zakon o javnim predzuećima-primena na lokalnom nivou".

Javna preduzeća do 4. marta moraju dobiti šefa preko konkursaLokalna javna preduzeća trebalo bi da posluju efikasnije i bolje kako bi ispunila ciljeve koji su predviđeni zakonom i pružile pravovremeno usluge građanima.

Iako je situacija prošle godine bila nešto povoljnija nego ranijih godina, preostalo je još posla na tom planu, rečeno je na Konferenciji "Zakon o javnim predzuećima-primena na lokalnom nivou".

Pomoćnica ministra privrede za kontrolu i nadzor nad radom javnih preduzeća Dubravka Drakulić rekla je da republika ne može da preduzima mere prema preduzećima čiji nije osnivač, odnosno da Ministarstvo privrede može samo da prati njihov rad.

"Poslednjih godinu, dve, rezultati nisu baš sjajni, to može i bolje, ali sačekajmo početak avgusta kada ističe rok za predaju finansijskih konsolidovanih izveštaja pa ćemo videti kakvi će rezultati biti ove godine, ali kad je reč o lokalnim javnim preduzećima, to mora biti bolje", ističe Drakulić.

Ona je navela da se Republika ozbiljno pozbavlila "svojim preduzećima" čiji je osnovač, i da se njihov rad strogo kontroliše, prati, smanjuju troškovi...

"To očekujemo isto od jedinica loklalnih samouprava- veću ozbiljnost i odgovornost. Ministarstvo će svakako biti partner i okviru nadležnosti pružiti svu moguću pomoć i jedinicama lokalnih samouprava i javnim komunalnim preduzećima", rekla je Drakulić.

Ona je navela da su preduzeća na lokalu osnovana sa ciljem da bi pružala uslugu građanima, a da smo svedoci da su predhodnih decenija ta preduzeća bila sinonim za gubitke, loše poslovanje i da je država bila prinuđena da izdvaja sredstva iz budzdeta za njih u vidu subvencija, garancija i slično.

Ona su vremenom postala balast za privredu i za građane, rekla je Drakulić i dodala da je situacija u 2015. bila za nijansu bolja, i da se ove godine nadležni nadaju boljim rezultatima.

"Smatrali smo da treba da imamo jedan bolji pravni okvir da bi situacija mnogo bolja i da bi ispunili cljeve, a to je pre svega profesionalizacija u upravljanju, uvođenje odgovornog korporativnog upravljanja, efkasno i ekonomično poslovanje, promena loših navika, i zato je donet novi zakon o javnim predzuećima koji je stupio na snagu u martu ove godine", rekla je ona.

Kako je naglasila, jedinice lokalne samouprave će uvek moći da zatraže pomoć i u ministarstvu će imati partnera za rešavanje problema, tumačenje zakona, otklanjanje nedoumica, davanja smernica...

Ona je ukazala i da je rok do kada bi sva javna preduzeća u Srbiji trebalo da imaju direktore koji su izabrani na konkursu 4. mart iduće godine, a direktori koji su izabrani po starom zakonu o javnim preduzećima nastavljaju svoj mandat do njegovog isteka.

Drakulić je navela da su neki konkursi u toku i da vlada ne može da postavlja direktore u vreme tehničkog mandata, već direktori mogu biti samo u v.d statusu.

Ona je na konferenciji rekla da u Srbiji ima 37 javnih preduzeća čiji je osnivač republika i oko 700 ciji je osnivač lokalna samouprava ili autonomna pokrajina.

"Mi sarađujemo sa lokalnim samoupravama pošto je veliki broj JKP na lokalu, tačnije, ima ih malo manje od 700. Gledamo da saradnju uspostavimo sa jedinicama lokalne samouprave, pre svega, a i da preko njih šaljemo sve informacije komunalnim prezećima", rekla je ona ističući da je uspostavljena i saradnja sa Stalnom konferencijom gradova i opština što smatra korisnim u budućem radu.

Generalni sekretar SKGO đorđe Staničić rekao je na konferenciji koju je SKGO organizovala u sraadnji sa Ministarstvom privrede da je pre svega važno da građani dobijaju odgovarajuće i kvalitetne usluge od JKP.

"Takođe je bitno da se sistem unapredi i zato je zakon dobar i verujem da ćemo kroz njegovu primenu i implementaciji doprineti ujednačavanju prakse i svega onog što zakon nalaže", istakao je Staničić.

On je naveo da je SKGO pripremila modele i akte koja će biti neophodna i lokalnim samoupravama i javnim preduzećima kako kako bi novi osnivački akti u potpunosti bili usklađeni sa zakonom.

Kako je naveo, saradnja sa Ministarstvom privrede bitna je radi ujednačenosti prakse i kako bi se donosile dobre odluke. Kako je kazao, novi zakon o javnim predzuećima onemogućio je i to da se za istu delatnost formira više predzueća.

On je objasnio da JKP u svom portefelju imaju uslugu koja je nezamenljiva, poput vode i kanalizacije, a da je poblem bio u tome što su često cene komunalnih usluga socijalna kategorija.

"Razlika se nadoknađivala za to iz budžeta i JKP nisu imala sredstava da mogu redovno da posluju, a kamoli da razmišljaju o razvoju i onda je to rezultiralo propašću takvog preduzeća, a ipak ne može te ostaviti ljude bez te usluge", rekao je Stanicić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik