Auti će od iduće godine biti skuplji

Bez autora
Jul 25 2016

Bez intervencija u naš porezni sustav od iduće godine možemo očekivati poskupljenje dijela automobila u Hrvatskoj. Naime, trenutni sustav - osim po cijeni - automobile u porezne razrede svrstava i temeljem emisija ugljičnog dioksida, određenih po zastarjelom NEDC protokolu testiranja potrošnje koji više sliči ispitivanju u sterilnom laboratoriju nego stvarnim uvjetima vožnje. Od rujna 2017. godine u Europskoj uniji na snagu bi trebao stupiti novi WLTP protokol, po kojem će se vozila testirati u realnim uvjetima. Novi je protokol neophodan, ali on će, predviđa se, povisiti deklariranu potrošnju. S obzirom da je količina ugljičnog dioksida kojeg automobil ispušta povezana s potrošnjom goriva, za očekivati je da će s porastom deklarirane potrošnje porasti i deklarirana emisija CO2. Sukladno tome, neki će se automobili u našoj poreznoj križaljci pomaknuti u kategoriju više, trošarina će biti veća, pa tako i konačna cijena vozila.

Auti će od iduće godine biti skupljiBez intervencija u naš porezni sustav od iduće godine možemo očekivati poskupljenje dijela automobila u Hrvatskoj.

Naime, trenutni sustav - osim po cijeni - automobile u porezne razrede svrstava i temeljem emisija ugljičnog dioksida, određenih (i) po zastarjelom NEDC protokolu testiranja potrošnje koji više sliči ispitivanju u sterilnom laboratoriju nego stvarnim uvjetima vožnje.

Od rujna 2017. godine u Europskoj uniji na snagu bi trebao stupiti novi WLTP protokol, po kojem će se vozila testirati u realnim uvjetima. Novi je protokol neophodan, ali on će, predviđa se, povisiti deklariranu potrošnju.

S obzirom da je količina ugljičnog dioksida kojeg automobil ispušta povezana s potrošnjom goriva, za očekivati je da će s porastom deklarirane potrošnje porasti i deklarirana emisija CO2.

Sukladno tome, neki će se automobili u našoj poreznoj križaljci pomaknuti u kategoriju više, trošarina će biti veća, pa tako i konačna cijena vozila. Kako doznajemo iz Carinske uprave, promjene u obračunavanju davanja na automobile nisu na vidiku.

"Eventualne izmjene i dopune u uređenju sustava oporezivanja motornih vozila ovisi o cjelovitom pristupu poreznom sustavu", navode iz Carinske uprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik