Grant sredstva od 260 miliona KM nakon usvajanja Transportne strategije

Bez autora
Jul 25 2016

Zahvaljujući činjenici da je 14. jula usvojena Transportna strategija, BiH će od Evropske komisije dobiti 130,5 miliona eura, odnosno oko 260 miliona maraka grant sredstava za projekte iz ove oblasti, kazao je sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH.Ovaj novac će biti iskorišten za četiri projekta i to za obnovu Luke Brčko, izgradnju dvije dionice Koridora Vc, odnosno za dio Zeničke zaobilaznice i dionice Mostar jug - Počitelj, te za autoput Doboj - Banja Luka. Prvobitni rok za usvajanje Transportne strategije istjecao je 30. juna.

Grant sredstva od 260 miliona KM nakon usvajanja Transportne strategijeZahvaljujući činjenici da je 14. jula usvojena Transportna strategija, BiH će od Evropske komisije dobiti 130,5 miliona eura, odnosno oko 260 miliona maraka grant sredstava za projekte iz ove oblasti, kazao je za "Faktor" sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić.

Ovaj novac će biti iskorišten za četiri projekta i to za obnovu Luke Brčko, izgradnju dvije dionice Koridora Vc, odnosno za dio Zeničke zaobilaznice i dionice Mostar jug - Počitelj, te za autoput Doboj - Banja Luka.

- Prvobitni rok za usvajanje Transportne strategije istjecao je 30. juna. Tada smo se sastali sa komesarom Evropske komisije za politiku susjedstva i proširenje Johannesom Hahnom, a tada smo sa sobom imali samo nacrt Strategije. Hahn nam je tada rekao da ne želi više slušati obećanja kako ćemo nešto učiniti i da nacrt Strategije nije dovoljan. Uspjeli smo dogovoriti produženje roka do 15. jula. Do tada smo uspjeli usvojiti Strategiju, tako da smo osigurali spomenuta grant sredstva - istakao je Pejić u izjavi za Faktor.

Prema njegovim riječima, gubitak spomenutih grant sredstava ne bi bila jedina šteta za BiH da Strategija nije usvojena. Prijetila nam je i zabrana kandidiranja projekata u narednih godinu. Ovako, naša zemlja će i u narednom periodu kandidirati brojne projekte iz oblasti transporta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik