Nova turbina u TENT-u – turbo poslovanje za ceo EPS

Bez autora
Jul 25 2016

Sedamdeset odsto struje Srbija dobija sagorevanjem uglja, a dve trećine daju Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu. Kako bi se obezbedio ne samo stabilan i efikasan rad, već i ispunili strogi ekološki zahtevi Evropske unije, EPS je počeo modernizaciju termoblokova. TENT-ov A 4 dobiće novu turbinu pa će pored veće proizvodnje struje moći i da greje stanove. Blok A 4 radi od 1978. godine a sa novom turbinom moći će da radi i naredne tri decenije. U obrenovačkoj Termeolektrani A, tri bloka su već obnovljena pa će TENT ukupno povećati snagu za 120 megavata. Ostali benefiti ovog projekta što ćemo kapitalne remonte pomeriti sa pet na 100 godina. A sledeća stvar je što će moći da radi i u toplifikacionom režimu.

Nova turbina u TENT-u – turbo poslovanje za ceo EPSSedamdeset odsto struje Srbija dobija sagorevanjem uglja, a dve trećine daju Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu.

Kako bi se obezbedio ne samo stabilan i efikasan rad, već i ispunili strogi ekološki zahtevi Evropske unije, EPS je počeo modernizaciju termoblokova. TENT-ov A 4 dobiće novu turbinu pa će pored veće proizvodnje struje moći i da greje stanove.

Blok A 4 radi od 1978. godine a sa novom turbinom moći će da radi i naredne tri decenije. U obrenovačkoj Termeolektrani A, tri bloka su već obnovljena pa će TENT ukupno povećati snagu za 120 megavata.

"Ostali benefiti ovog projekta što ćemo kapitalne remonte pomeriti sa pet na 100 godina. A sledeća stvar je što će moći da radi i u toplifikacionom režimu", napominje Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u.

Nabavku turbine, vredne 20 miliona evra, EPS je ugovorio sa američkim "Dženeral elektrikom". Zahvaljujući novoj opremi znatno će se smanjiti gubici u proizvodnji, što je jedan od najvažnijih zahteva Svetske banke i MMF-a.

"Mislim da finasijska ušteda, i kroz manju količinu uglja i kroz veću efikasnost, iznosi do šest iliona evra", ukazuje v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić.

Inače, modernizacija termoblokova je i jedna od obaveza na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, jer Srbija u narednoj deceniji treba da zatvori pet zastarelih termoblokova.

"EPS ovim projektom ne poboljšava samo svoje poslovanje, već doprinosi i životnoj sredini jer efikasniji rad smanjuje potrošnju uglja. Ovaj posao doprinosi održivosti energetskog sistema Srbije", ističe direktor prodaje "Dženeral elektrika" Stefan Turnher.

Najbolji primer održivog rada je termoelektrana - toplana na ugalj u nemačkom gradu Karlsrueu.

U "Dženeral elektriku" kažu da je ona danas u svetu najefikasniji sistem koji radi na ugalj, jer su savremenom opremom emisiju štetnih gasova smanjili za 40 odsto i štede 275 hiljada tona uglja godišnje. Za njen rad, nemačka kompanija NBW 98 odsto uglja nabavlja iz uvoza, iz Brazila, Afrike i sa Tajlanda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik