Panasonic pred preuzimanjem Gorenja

Bez autora
Jul 26 2016

Gorenje je potpisalo sporazum sa Panasonicom, koji Japancima omogućava da u kompaniji iz Velenja od 13. srpnja obavi due diligence. Panasonic će nakon toga donijeti odluku o povećanju udjela u Gorenju. Dionice Gorenja jutros su na LJSE uzletjele gotovo 5 posto uz visok promet. Sudeći prema priopćenju za javnost Gorenja na Ljubljanskoj borzi Panasonic će dubinsko snimanje obaviti do kraja rujna, a onda će imati mogućnost da poveća svoj udio, ako se za to odluči. Do sada, o tome nisu donijeli još nikakvu odluku, dodali su. U okviru uslova za provođenje due diligencea, partneri su se složili oko strateške orijentacije u pogledu buduće uloge Gorenja u okviru Panasonic Grupe, ako bi Panasonic tim aktivnostima kupio kontrolni udio u Gorenju.

Panasonic pred preuzimanjem GorenjaGorenje je potpisalo sporazum sa Panasonicom, koji Japancima omogućava da u kompaniji iz Velenja od 13. srpnja obavi due diligence. Panasonic će nakon toga donijeti odluku o povećanju udjela u Gorenju. Dionice Gorenja jutros su na LJSE uzletjele gotovo 5 posto uz visok promet.

Sudeći prema priopćenju za javnost Gorenja na Ljubljanskoj borzi Panasonic će dubinsko snimanje obaviti do kraja rujna, a onda će imati mogućnost da poveća svoj udio, ako se za to odluči. Do sada, o tome nisu donijeli još nikakvu odluku, dodali su.

"U okviru uslova za provođenje due diligencea, partneri su se složili oko strateške orijentacije u pogledu buduće uloge Gorenja u okviru Panasonic Grupe, ako bi Panasonic tim aktivnostima kupio kontrolni udio u Gorenju", napisali su.

Panasonic je 2013. ušao u Gorenje, kada je u proizvođaču bijele tehnike iz Velenja stekao 10,74 posto udjela, da bi potom prošle godine dokupio 1,2 posto kompanije.

Gorenje je ostvarilo vrlo dobre poslovne rezultate u prvom kvartalu ove godine. Ostvareno je tako 6,8 milijuna eura dobiti iz posloivanja (EBIT) što je čak 52 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Čista je dobit iznosila oko 600.000 eura dok je lani u ovom razdoblju iskazan gubitak od 2,1 milijun eura.

U prvom je kvartalu Grupa Gorenje imala 28,5 milijuna eura prihoda od prodaje što je 6,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik