Otvorena obilaznica oko Golubačke tvrđave

Bez autora
Jul 26 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, prilikom otvaranja tunela i obilaznice oko Golubačke tvrđave, da će ovaj projekat, u vrednosti od 2,3 miliona evra, približiti istok Srbije Beogradu. Tunel i obilaznicu otvorili su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner, kao deo projekta "Revitalizacija Golubačke tvrđave", započetog 2012. godine. Ovaj projekat sa 6,5 miliona evra finansira EU, a sprovodi Austrijska razvojna agencija, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Otvorena obilaznica oko Golubačke tvrđavePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, prilikom otvaranja tunela i obilaznice oko Golubačke tvrđave, da će ovaj projekat, u vrednosti od 2,3 miliona evra, približiti istok Srbije Beogradu.

Tunel i obilaznicu otvorili su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner, kao deo projekta "Revitalizacija Golubačke tvrđave", započetog 2012. godine.

Ovaj projekat sa 6,5 miliona evra finansira EU, a sprovodi Austrijska razvojna agencija (ADA), u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vučić je na svečanosti poručio da se ulaganjem u Dunav i golubački kraj može vratiti život na istok Srbije, ističući da će Srbija pokušati da dobije što više novca od EU za uređenje Dunava jer ta reka pripada najvećem broju evropskih naroda.

On je ukazao na to da veliki deo građana tog kraja živi i radi u Austriji, i pozvao ih da se vrate u našu zemlju, jer se ulaganjem države može oživeti istok Srbije.

Srbija će, kako je najavio, posebno raditi na putnoj i vodnoj infrastrukturi na Dunavu, dok će uz finansijsku pomoć Evropske unije biti nastavljena rekonstrukcija i uređenje Golubačke tvrđave.

Premijer je iskazao zahvalnost Uniji na ekonomskoj pomoći, uz očekivanje da će ta pomoć i podrška biti još veća u budućnosti.Devenport je istakao da je Golubačka tvrđava jedan od najlepših bisera na Dunavu, koja je kao strateško mesto u regionu imala burnu istoriju, a danas je to sjajan primer uspešne međunarodne saradnje.

Ta tvrđava je, kako je rekao, deo ne samo srpske istorije i kulturnog nasleđa, već i zajedničke evropske istorije.

Ponosan sam na to što je EU svojom donacijom od 6,5 miliona evra konkretno mogla da doprinese ovom projektu evropskih razmera, rekao je on i dodao da Unija kroz ovaj projekat pomaže Srbiji da razvije sliv Dunava i njegov ekonomski i turistički potencijal.

Prema njegovim rečima, pomenuti projekat je deo šireg programa EU i Srbije za razvoj dunavskog regiona, koji je već pokazao konkretne upehe, kao što je novi sistem vodosnabdevanja u Velikom Gradištu.

Ajgner je podvukao da Austrija čini sve da bude prijatelj zemljama dunavskog sliva, uz napomenu da je vlada te zemlje donela odluku da preko Austrijske agencije za razvoj stavi na raspolaganje 800.000 evra za nastavak revitalizacije Golubačke tvrđave.

Predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović ukazao je na značaj revitalizacije Golubačke tvrđave po ovu opštinu, što se uklapa u strategiju razvoja Golupca, koja obuhvata razvoj turizma i poljoprivrede i srednjih i malih preduzeća.

Prema njegovim rečima, na ovom prostoru će se u najkraćem vremenskom periodu zaposliti 30 do 40 mladih ljudi različitih profila, što će biti podsticaj da mladi ostanu u rodnom mestu.

On je izneo uverenje da će Golubac dobiti značajnu poziciju na turističkoj mapi Dunava, Srbije i Evrope, dodavši da su Vlada Srbije i lokalna samouprava izdvojile 100 miliona dinara za revitalizaciju Golubačke tvrđave.

Automobili su do sada prolazili kroz golubački grad, a tunel dug 152 metara, širine 12 metara i visine sedam metara, olakšaće saobraćaj u ovom delu Đerdapske magistrale.

Tunel je izgrađen po evropskim standardima, a doprineće razvoju turizma u ovom delu Srbije.

Otvaranju su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, predstavnici Austrijske razvojne agencije, opštine Golubac, kao i preduzeća "Tvrđava Golubački grad".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik