Deficit budžeta za šest meseci 3,9 milijardi dinara

Bez autora
Jul 26 2016

U prvoj polovini 2016. godine ostvaren je deficit budžeta Republike u visini od 3,9 milijardi dinara. Deficit budžeta Republike, prema široj definiciji, koja u rashode uključuje i projektne zajmove koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike iznosi 15,4 milijardi dinara.Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar – jun 2016. godine za 4,6 milijardi, u odnosu na isti period prethodne godine. U junu su ostvareni prihodi u iznosu od 94,6 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 87,2 milijardi dinara. Ostvaren je suficit u iznosu od 7,4 milijardi dinara. Poreski prihodi su iznosili 85,1 milijardi dinara.

Deficit budžeta za šest meseci 3,9 milijardi dinaraU prvoj polovini 2016. godine ostvaren je deficit budžeta Republike u visini od 3,9 milijardi  dinara. Deficit budžeta Republike, prema široj definiciji, koja u rashode uključuje i projektne zajmove koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike iznosi 15,4 milijardi dinara.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar – jun 2016. godine za 4,6 milijardi, u odnosu na isti period prethodne godine. U junu su ostvareni prihodi u iznosu od 94,6 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 87,2 milijarde dinara. Ostvaren je suficit u iznosu od 7,4 milijarde dinara.

Poreski prihodi su iznosili 85,1 milijardu dinara. U junu se uplaćuje porez na dobit pravnih lica prema godišnjem obračunu tako da je prihod u ovom mesecu znatno viši u odnosu na ostale mesece. Naplaćeni prihod u junu ukazuje da će ovogodišnji iznos poreza na dobit premašiti planirani budžetski iznos.

Po osnovu PDV u junu je naplaćeno 33,7 milijardi dinara. Po osnovu akciza prikupljeno je 25,2 milijarde dinara.

U julu se utvrđuju novi iznosi akciza na duvanske proizvode što je rezultiralo povećanim uvozom i proizvodnjom u prethodnom periodu i većim prilivom akciza po ovom osnovu.

Prihod po osnovu poreza na dohodak je nešto viši u odnosu na prethodne mesece zbog početka uplata godišnjeg poreza na dohodak. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 8,4 milijarde dinara, a po osnovu donacija uplaćeno je 1,2 milijarde dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 87,2 milijarde dinara. U skladu sa planom otplate duga nešto su viši izdaci za kamate i otplatu garantovanog duga.

Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO). Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19,0 milijardi dinara. Transferi OOSO iznosili su 20,9 milijardi dinara, od čega je transfer PIO fondu iznosio 16,5 milijardi dinara, a transfer RFZO 3,4 milijarde dinara.

Na nivou opšte države u prvih šest meseci je zabeležen deficit u iznosu od 18,2 milijarde dinara. Deficit predviđen programom sa MMF iznosi 78,3 milijarde dinara.

Dosta bolji rezultat od planiranog ostvaren je zahvaljujući boljim prihodima, pre svega boljoj naplati najvažnijih poreskih kategorija kao što su PDV, akcize, doprinosi, porez na dobit. S druge strane neporeski prihodi su bili znatno viši od očekivanih zahvaljujući uplatama dividendi javnih preduzeća i licence za 4G mobilnu telefoniju.

U junu je ostvaren suficit u iznosu od 6,4 milijarde dinara. Na kraju juna zbirni suficit lokalnih samouprava iznosi 9,4 milijarde dinara zahvaljujući visokim prihodima u maju, čemu su doprineli uplata tromesečnih obaveza po osnovu poreza na imovinu, ali i prihod od prodaje zemljišta koji je jednokratnog karaktera.

AP Vojvodina je trenutno u suficitu od 1,4 milijarde dinara zahvaljujući uplati poreza na dobit po godišnjem obračunu. Deficit Fonda SOVO je 0,4 milijarde dinara, a PIO fond je zabeležio deficit u iznosu od 7,4 milijarde dinara, s obzirom na depozite iz prethodne godine kojim ova dva fonda raspolažu.

Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 1,1 i 3,1 milijardu dinara, respektivno. Suficit RFZO je posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 10,0 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik