Duplo više prigovora klijenata na rad finansijskih institucija

Bez autora
Jul 26 2016

U prva tri meseca ove godine Centar za zaštitu korisnika finansijskih usluga primio je 714 pritužbi i preuranjenih prigovora koji se odnose na rad finansijskih institucija. To je oko 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Skoro svaki deseti prigovor rešen je u korist klijenta.Najveći broj primedbi Centru za zaštitu korisnika finansijskih usluga odnosi se na zloupotrebe kartica, kreditnu sposobnost, tarife banaka. Kod osiguravajućih kuća najveće primedbe su u vezi sa visinom štete i polisama osiguranja. Centar naglašava da određeni broj banaka i dalje ugovara visinu kamatne stope koja se primenjuje u slučaju docnje.

Duplo više prigovora klijenata na rad finansijskih institucijaU prva tri meseca ove godine Centar za zaštitu korisnika finansijskih usluga primio je 714 pritužbi i preuranjenih prigovora koji se odnose na rad finansijskih institucija. To je oko 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Skoro svaki deseti prigovor rešen je u korist klijenta.

Najveći broj primedbi Centru za zaštitu korisnika finansijskih usluga odnosi se na zloupotrebe kartica, kreditnu sposobnost, tarife banaka. Kod osiguravajućih kuća najveće primedbe su u vezi sa visinom štete i polisama osiguranja.

Centar naglašava da određeni broj banaka i dalje ugovara visinu kamatne stope koja se primenjuje u slučaju docnje. Zato su predložene i određene korekcije.A da ne bi zavisili od zateznih kamata morate imati dobru kreditnu istoriju. Ako već dođe do kašnjenja i do loše kreditne istorije morate znati da će vam loš kreditni dosije stajati najmanje tri godine posle otplate ili raskida kredita sa bankom.

Udruženja potrošača i kijenata naglašavaju da je stvarnost daleko od one koju prikazuje Centar za zaštitu korisnika finansijskih usluga. Tvrde da banke jednostrano podižu kamate, nepravilno obračunavaju kamate, da naplaćuju fantomske tarife. Na sve to tvrde nema pravog odjeka pa nije čudo što Efektiva ima 2.000 članova koji traže pravdu.

"Najčešće to ide ovako – klijent se obrati banci sa nekom pritužbom. Banka mu odgovori u nekom roku. On ne bude zadovoljan tim odgovorom i uputi žalbu Centru. Centar dalje tu istu pritužbu uputi banci. Banka mu odgovori isto što i klijentu. Centar vrati odgovor klijentu kao definitivan odgovor banke. U svega 10 odsto slučajeva od toga su pritužbe proglasili osnovanim", objašnjava Boško Cerović iz "Efektive".

U Srbiji je registrovano sedam miliona tekućih računa – 1.200.000 kartica – šest milijardi evra plasiranih kredita stanovništvu. Po koji promil primedbi za banke i osiguravajuće kuće možda je simboličan ali za klijente može biti egzistencijalno pitanje. Banke podsećaju da postoje predugovori, ali i mogućnost odustajanja od kredita u roku od 14 dana i da je žalbena procedura jasna.

"Ukoliko klijent primeti da nakon toga nešto nije u redu procedura je takva da klijent treba najpre da se obrati finansijskoj ustanovi sa kojom sarađuje. Uglavnom su to banke i osiguravajuće kuće. Tada klijent treba da uputi dopis u vidu prigovora u kojem treba da navede šta nije u redu. Zakonska procedura nalaže bankama da u roku od 15 dana odgovore na takve prigovore", istakla je Sanja Svonja iz "Kredi Agrikol banke".

Klijenti banaka više nisu naivni poput onih od pre desetak godina. Mnogi prilikom podizanja kredita sa sobom vode i advokate ili prijatelje koji se bolje od njih razumeju u finansije. Posebno kod podizanja stambenih pozajmica na dugi rok.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik