Domaći tovljenici opet na ceni

Bez autora
Jul 26 2016

Rast cene tovljenika poskupeo je svinjsko meso u maloprodajama. Farmeri tvrde da im poskupljenje odgovara jer su pre rasta cena radili sa velikim gubitkom. Međutim, oni ocenjuju da poskupljenje do 200 dinara za kilogram, nije razlog da mesari dižu cene. Nekoliko je razloga zašto su klaničari napustili uvoz i okrenuli se domaćem farmeru, što je podiglo cenu tovljenika, objašnjava predstavnik Unije poljoprivrednih proizvođača. Do poskupljenja tovljenika je došlo iz nekoliko razloga. Jedan od glavnih je zabrana izvoznih podsticaja i smanjenje subvencija farmerima u Evropskoj uniji. Sa približno 50 evra po tovljeniku to je došlo na 20 do 30 evra.

Domaći tovljenici opet na ceniRast cene tovljenika poskupeo je svinjsko meso u maloprodajama. Farmeri tvrde da im poskupljenje odgovara jer su pre rasta cena radili sa velikim gubitkom. Međutim, oni ocenjuju da poskupljenje do 200 dinara za kilogram, nije razlog da mesari dižu cene.

Nekoliko je razloga zašto su klaničari napustili uvoz i okrenuli se domaćem farmeru, što je podiglo cenu tovljenika, objašnjava predstavnik Unije poljoprivrednih proizvođača Zlatan Đurić.

"Do poskupljenja tovljenika je došlo iz nekoliko razloga. Jedan od glavnih je zabrana izvoznih podsticaja i smanjenje subvencija farmerima u Evropskoj uniji. Sa približno 50 evra po tovljeniku to je došlo na 20 do 30 evra. Uz to, prelevmani koji su produženi od strane Vlade na uvoz tovljenika do kraja godine uticali su na to da nemaju interesa klaničari da uvoze iz Evropske unije. To je prerađivače okrenulo domaćem tržištu. Trenutno se tovljenici otkupljuju za 185, a bili su 145 dinara za kilogram. To je neki minimum da farmeru ostane mali deo zarade. Gubici u prethodnom periodu su ogromni, kada su klaničari otkupljivali po 120 dinara za kilogram i to će biti teško nadoknaditi", kaže Đurić.

Do povećanja cene tovljenika i svežeg mesa je moralo doći, kaže mesar iz Kaća Mihajlo Milić.

"Cena mesa je u porastu i trenutno iznosi 465 dinara svinjski but bez kosti, a bio je 399 dinara. Cene srazmerno rastu,od tovljenika koji su bili 100 dinara za kilogram pa do sada kada su 180 dinara. Tu se niko ne može uklopiti", tvrdi Milić.

Nakon poslednjeg povećanja cene svežeg mesa nije došlo do pada prometa, tvrdi vlasnik mesare u Kulpinu Miroslav Haška. On za sada nije korigovao cenu suhomesnatih proizvoda.

"U poslednjih mesec dana meso je poskupelo 20 odsto. Promet se nije smanjio, čak naprotiv, jer je sada izražena sezonska tražnja za mesom. Za sada nismo planirali da korigujemo cene suhomesnatih proizvoda, ali ako se nastavi trend poskupljenja tovljenika bićemo prinuđeni na to", objašnjava Miroslav Haška.

Samo ako cena tovljenika predje 200 dinara, onda je opravdano povećanje cena svežeg mesa u maloprodajama, kaže Zlatan Đurić.

On tvrdi da je u maloprodajama i pre poskupljenja osnova za cenu svinjskog mesa bila od 200 do 220 dinara za kilogram žive mere.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik