Van prometa stavljeno 3,5 tona čokolada

Bez autora
Jul 26 2016

Inspektori Ministarstva poljoprivrede završili su kontrolu 60 firmi sa programom čokoladnih, konditorskih i proizvoda od kakaoa, a rezultat je sedam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i jedna prijava za privredni prestup. Prema podacima Ministarstva, izdato je osam rešenja o zabrani prometa a u okviru tih mera, 3.510 kilograma proizvoda od čokolade i konditorskih proizvoda povučeno je sa polica. Doneto je i 21 rešenje kojim se nalaže otklanjanje nepravilnosti. Tokom kontrole, kojom se proveravala bezbednost ovih proizvoda, uzeto je 20 uzoraka.

Van prometa stavljeno 3,5 tona čokoladaInspektori Ministarstva poljoprivrede završili su kontrolu 60 firmi sa programom čokoladnih, konditorskih i proizvoda od kakaoa, a rezultat je sedam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i jedna prijava za privredni prestup.

Prema podacima Ministarstva, izdato je osam rešenja o zabrani prometa a u okviru tih mera, 3.510 kilograma proizvoda od čokolade i konditorskih proizvoda povučeno je sa polica. Doneto je i 21 rešenje kojim se nalaže otklanjanje nepravilnosti.

Tokom kontrole, kojom se proveravala bezbednost ovih proizvoda, uzeto je 20 uzoraka. Kod polovine njih utvrđeno je da nisu usaglašeni sa propisanim normama, a kod tih uzoraka nije odgovarala ni deklaracija na samom proizvodu, dok u tri slučaja nije bio ispravan i sadržaj, odnosno kvalitet namirnice.

Prema podacima Ministarstva, to su proizvodi "Mešavina kakao krema i mlečnog krema" proizvođača "DC Lilić" Malo Crniće, zatim "Kakao krem proizvod za jelo i kuvanje" proizvođača "Candy rush" doo Beograd i proizvod "Mešavina kakao i mlečnog proizvoda" proizvođača "Polo doo" Čačak.

Kod ovih proizvoda je konstatovan manji sadržaj kakaa i mleka od navedenog u deklaraciji. Poljoprivredni inspektori su kontrole obavili sa ciljem provere uspostavljenog sistema bezbednosti hrane, po principima HACCP uslova higijene i sledljivosti, a na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Tokom kontrole konstatovano je da dva proizvođača nemaju uspostavljenu sledljivost, osam ih nije upisano u Centralni registar, devet firmi ima nepravilnosti sa deklarisanjem, tri preduzeća nemaju dokaz za bezbednost proizvoda, isto toliko nema HACCP, dok ga pet ima, ali su evidentirane manje neusaglašenosti sa tim standardom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik