Kredit EBRD-a od 10 miliona eura za Luku Brčko

Bez autora
Jul 27 2016

Vlada Brčko distrikta BiH dala je saglasnost za pokretanje postupka za zaduženje putem vanjskog duga kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 10 miliona eura za modernizaciju Luke Brčko. U Strategiji razvoja Brčko distrikta BiH ovo je projekt koji je prije šest godina dobio svoju potvrdu od relevantnih tijela. Ovih smo dana pregovarali s Evropskom bankom za obnovu i razvoj koja nudi povoljan kreditni aranžman o zaduženju Brčko distrikta BiH od 10 miliona eura na rok od 15 godina, uključujući razdoblje odgode od tri godine po kamatnoj stopi od 1 posto od, čega bi 3 miliona eura bila dotacijska sredstva. Mi bismo se praktično zadužili za 7 miliona eura, obrazložio je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, tijela koje je pokrenulo inicijativu za zaduživanje.

Kredit EBRD-a od 10 miliona eura za Luku BrčkoVlada Brčko distrikta BiH dala je saglasnost za pokretanje postupka za zaduženje putem vanjskog duga kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 10 miliona eura za modernizaciju Luke Brčko, izvještava Indikator.ba.

- U Strategiji razvoja Brčko distrikta BiH ovo je projekt koji je prije šest godina dobio svoju potvrdu od relevantnih tijela. Ovih smo dana pregovarali s Evropskom bankom za obnovu i razvoj koja nudi povoljan kreditni aranžman o zaduženju Brčko distrikta BiH od 10 miliona eura na rok od 15 godina, uključujući razdoblje odgode od tri godine po kamatnoj stopi od 1 % od, čega bi 3 miliona eura bila dotacijska sredstva. Mi bismo se praktično zadužili za 7 miliona eura, obrazložio je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH, tijela koje je pokrenulo inicijativu za zaduživanje.

Kreditnim sredstvima uradilo bi se izmještanje željezničkog kolosijeka, uvezivanje novog željezničkog kolosijeka, pristupnih cesta i uređenje obale luke da bi brodovi u svakom trenutku mogli pristajati, te promjenu dizalica kako bi luka mogla za deset puta povećati svoje kapacitete u vezi s poslovima koje radi, pojasnio je Lučić.

BH vlasti su prije nekoliko godina neuspješno pregovarale sa Svjetskom bankom o 30 miliona eura kredita za unapređenje riječnog saobraćaja, od čega je 8 miliona eura kredita trebalo da bude izdvojeno za modernizaciju Luke Brčko.

Pregovori nisu uspjeli zbog neusaglašenog stava entiteta oko udjela vraćanja duga nakon čega se odustalo od kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik