Bankarski zemljotres: Dojče banka izgubila 98% profita

Bez autora
Jul 27 2016

Najnovije informacije koje dolaze sa svetskih finansijskih tržišta potvrđuju da je nemački bankarski gigant, Dojče bank, doživeo pravi sunovrat, ostvarivši katastrofalni pad neto profita od 98 posto u drugom kvartalu u odnosu na godinu ranije.Naime, neto profit Dojče banke pao je na 20 miliona evra (22 miliona dolara), u odnosu na 818 miliona dolara, koliko je ovaj gigant ostvario prošle godine, dok je neto prihod pao za 20 posto, odnosno na 7,4 milijardi evra. Nakon objavljivanja rezultata, akcije Dojče banke su pale za 5% u sredu ujutru, što je njihov najniži nivo u poslednje dve nedelje.

Bankarski zemljotres: Dojče banka izgubila 98% profitaNajnovije informacije koje dolaze sa svetskih finansijskih tržišta potvrđuju da je nemački bankarski gigant, Dojče bank, doživeo pravi sunovrat, ostvarivši katastrofalni pad neto profita od 98 posto u drugom kvartalu u odnosu na godinu ranije.

Naime, neto profit Dojče banke pao je na 20 miliona evra (22 miliona dolara), u odnosu na 818 miliona dolara, koliko je ovaj gigant ostvario prošle godine, dok je neto prihod pao za 20 posto, odnosno na 7,4 milijardi evra.

Nakon objavljivanja rezultata, akcije Dojče banke su pale za 5% u sredu ujutru, što je njihov najniži nivo u poslednje dve nedelje.

Kao razlog za ovako loše finansijske rezultate, iz Dojče banke navode da uzrok leži u lošem poslovnom okruženju, kao i u složenom restrukturiranju koje sprovodi izvršni direktor Džon Krajan.

"Naši rezultati pokazuju da smo u procesu kontinuiranog restrukturiranja", naveo je Krajan u saopštenju, dodajući da je "zadovoljan napretkom koji se postiže".

Izvršni direktor Dojče banke, navodi da banka ostvaruje napredak u višegodišnjem restrukturiranju, ali i upozorio da će, ukoliko potraju slabi tržišni uslovi, morati da budu još ambiciozniji u trajanju i intenzitetu restrukturiranja.

Krajan se osvrnuo i na nedavnu britansku referendumsku odluku o napuštanju Evropske unije, istakavši kako očekuju da će imati koristi od Brexita.

"Došlo je do toga, što je pomalo bizarno, da imamo svojevrsnu konkurentsku prednost (zbog Brexita)", rekao je Krajan, i dodao da će odgovor Dojče banke zavisiti od tražnje klijenata.

Bloomberg, međutim, upozorava da situacija može biti još gora.

Drugi kvartal je Dojče banci dao malo razloga za slavlje. Kvartal, u kojem su prihodi potonuli za 12%, dok je neto prrihod gotovo ravan nuli, čak i nakon što su troškovi postupka oslabili, jedina jedinica koja je ostvarila prihod i profit, jeste Postbank (potrošačka jedinica), u koju Krajan polaže najviše nade.

Za razliku od konkurentske, Komerc banke, Dojče banka je bila u stanju da frankciono poveća referentnu stopu kapitala u ovom kvartalu. Glavni fokus na rezove, pokazuje da Dojče banka nije bila u mogućnosti da iskoristi prednosti u trgovini sa fiksnim prihodom u kvartalu kada je Velika Britanija odlučila da napusti nestabilno berzansko tržište Evropske Unije.

I dok je prihod američkih investicionih banaka porastao 22% u ovom kvartalu, trgovina sa fiksnim prihodom Dojče banke je pala za 19%. U stranoj valuti, nastup je bio ravan, što je još jedan pokazatelj da restrukturiranje sprečava banku da dobije najbolje akcije na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik