Janaf: Neto dobit 56 posto viša nego lani

Bez autora
Jul 28 2016

Jadranski naftovod u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je neto dobit od gotovo 135 milijuna kuna, što je porast za 55,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije. U tom razdoblju Janaf je ostvario rast ukupnih prihoda za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 370 milijuna kuna, dok je ukupne rashode smanjio za 1,8 posto, na 102 milijuna kuna. Prihodi od transporta nafte čine 63,6 posto prihoda od temeljne djelatnosti društva, a povećani su za 28,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, najvećim dijelom zbog većeg obujma transporta nafte za sve inozemne kupce.

Janaf: Neto dobit 56 posto viša nego laniJadranski naftovod (Janaf) u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je neto dobit od gotovo 135 milijuna kuna, što je porast za 55,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

U tom razdoblju Janaf je ostvario rast ukupnih prihoda za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 370 milijuna kuna, dok je ukupne rashode smanjio za 1,8 posto, na 102 milijuna kuna.

Prihodi od transporta nafte čine 63,6 posto prihoda od temeljne djelatnosti društva, a povećani su za 28,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, najvećim dijelom zbog većeg obujma transporta nafte za sve inozemne kupce, navodi se u priopćenju.

Ostvareni prihodi od skladištenja nafte čine 25,5 posto prihoda iz temeljne djelatnosti, a veći su za 17 posto u odnosu na lani što je rezultat povećanih poslovnih aktivnosti i sklapanja novih ugovora s najznačajnijim svjetskim trgovcima naftom i naftnim derivatima.

Od ukupno ostvarenih prihoda od temeljne djelatnosti u prvom polugodištu 2016. godine, 72,1 posto ostvareno je od poslovanja s inozemnim kupcima, što je 35,6 posto više od ostvarenja u prethodnoj godini.

Iz kompanije ističu kako je u tijeku realizacija novog razvojnog ciklusa u kojem su investicije od oko milijarde kuna usmjerene na daljnji razvoj spremničkih kapaciteta, postrojenja za poboljšavanje učinkovitosti operacija na terminalima, objekata zaštite okoliša i sigurnosti te energetske učinkovitosti.

U tijeku je, nadalje i gradnja podmorskog naftovoda koji je dio projekta od zajedničkog interesa EU "Naftovodi JANAF Adria" čija je svrha povećati sigurnost transporta i opskrbe potrošača naftom, te izgradnja dva nova spremnika za skladištenje sirove nafte na Terminalu Omišalj.

"Ugovorenim poslovima za 2016. godinu za transport nafte, skladištenje nafte i naftnih derivata ukupne vrijednost oko 630 milijuna kuna, Janaf je ojačao svoju tržišnu poziciju i strateški značaj u sigurnosti opskrbe naftom rafinerija i država jugoistočne i srednje Europe te time nastavio s rastom poslovnih aktivnosti i rezultata", zaključuje se u priopćenju Janafa.

Uprava Janafa je, inače, Skupštini Društva predložila isplatu dividende za 2015. godinu te se očekuje raspodjela dobiti prema dioničarima u iznosu od 133,2 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik