Primjena Pravilnika o porezu na dohodak odgođena do 3. oktobra

Bez autora
Jul 28 2016

Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH donesene su tri veoma bitne odluke, među kojima je i ona o tome da je Ministarstvo finansija FBiH uvažilo argumente poslodavaca i sindikata i prolongiralo primjenu pravilnika o oporezivanju toplog obroka, prevoza i drugih dodataka na plaću do 3. oktobra ove godine, kazao je predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH.On je pojasnio da je odgodba primjene pravilnika rezultat socijalnog dijaloga između partnera. Poslodavci su vrlo argumentovano objasnili šta znači donošenje ovog pravilnika, ministarstvo je to razmotrilo i uvažilo stavove poslodavaca. Stoga je odgođena primjena do početka oktobra, kad će posladavci morati da ispunjavaju svoje obaveze onako kako je to predviđeno pravilnikom.

Primjena Pravilnika o porezu na dohodak odgođena do 3. oktobraNa današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH donesene su tri veoma bitne odluke, među kojima je i ona o tome da je Ministarstvo finansija FBiH uvažilo argumente poslodavaca i sindikata i prolongiralo primjenu pravilnika o oporezivanju toplog obroka, prevoza i drugih dodataka na plaću do 3. Oktobra ove godine, kazao je “Avaz” predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber.

Biber je pojasnio da je odgodba primjene pravilnika rezultat socijalnog dijaloga između partnera.

- Poslodavci su vrlo argumentovano objasnili šta znači donošenje ovog pravilnika, ministarstvo je to razmotrilo i uvažilo stavove poslodavaca. Stoga je odgođena primjena do početka oktobra, kad će posladavci morati da ispunjavaju svoje obaveze onako kako je to predviđeno pravilnikom. Poslodavcima je data mogućnost da oni prilagode svoje interne akte ovom novom pravilniku jer se taj pravilnik neće mijenjati do početka oktobra - naglasio je Biber.

Dodao je da na ESV-u također produžen rok za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora za FBiH za još 90 dana od dana isteka.

- Rok je produžen jer nažalost u predviđenom roku od 90 dana nije potpisan niti jedan granski ugovor. Da bi se omogućilo socijalnim partnerima da nastave pregovore produžen je rok za još 90 dana, a očekivati je da će u tom vremenu svi granski kolektivni ugovori biti potpisani - mišljenja je Biber.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici, poslodavci i sindikati shodno zaključku sa prethodne sjednice ESV-a potpisali izmjene i dopune preambule Općeg kolektivnog ugovora, te da se očekuje da će te izmjene i dopune uskoro biti objavljene u službenom listu FBiH.

- Poslije toga će Vlada FBiH proširiti važnost Općeg kolektivnog ugovora na sve zaposlene u FBiH, bez obzira na prirodu vlasništva kapitala - pojasnio je Biber.

Opći kolektivni ugovor potpisan je u prvoj polovini mjeseca februara, u preambuli se pozivao na Zakon o radu koji je kasnije Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim pa se taj zakon morao ponovo biti usvojen na Parlamentu FBiH.

- Dakle ova nova izmjena se odnosi isključivo na tu problematike, sad se u preambuli Općeg kolektivnog ugovora ne poziva na zakon koji je oboren od Ustavnog suda, već na Zakon o radu koji je donesen u aprilu mjesecu ove godine- pojasnio je Biber.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik