Dividendu dijeli tek 14 preduzeća i banaka

Bez autora
Aug 01 2016

Akcionari 14 firmi i banaka čije su akcije izlistane na Banjalučkoj berzi dobiće ove godine dividendu zahvaljujući dobiti koju su ostvarile u prošloj godini.Podaci Banjalučke berze pokazuju da će dvije firme isplatiti dividendu vlasnicima prioritetnih, a ostale akcionarima koji posjeduju obične akcije. Vrijednost dividende koja će akcionarima biti isplaćena iznosi 97,58 miliona, odnosno 10,89 miliona KM izraženo u akcijama, kažu na Banjalučkoj berzi.

Dividendu dijeli tek 14 preduzeća i banakaAkcionari 14 firmi i banaka čije su akcije izlistane na Banjalučkoj berzi dobiće ove godine dividendu zahvaljujući dobiti koju su ostvarile u prošloj godini.

Podaci Banjalučke berze pokazuju da će dvije firme isplatiti dividendu vlasnicima prioritetnih, a ostale akcionarima koji posjeduju obične akcije.

- Vrijednost dividende koja će akcionarima biti isplaćena iznosi 97,58 miliona, odnosno 10,89 miliona KM izraženo u akcijama - kažu na Banjalučkoj berzi.

Dividendu je prošle godine isplatilo 13 preduzeća, koja su prisutna na Banjalučkoj berzi. Njihovim akcionarima pripalo je 81,99 miliona KM u novcu plus 9,77 miliona u akcijama.

Najveći iznos dividende kao i ranijih godina pripašće akcionarima "Telekoma Srpske", koji će podijeliti 81,49 miliona KM. Vlasnici akcija ove kompanije dobiće 17 feninga po akciji.

Osim "Telekoma Srpske" dividendu će isplatiti i osiguravajuće kuće "Aura", "Nešković" i "Grave", dok će iz bankarskog sektora novac dobiti akcionari Nove banke, Unikredit banke i NLB Razvojne banke. Novac za dividendu spremili su i "Banjalučka pivara", "Meridian", "Boksit", "Gas promet", "TGT", Komo" i "Vodovod i kanalizacija" iz Modriče.

Komentarišući mizeran udio subjekata koje isplaćuju dividendu u odnosu na ukupan broj onih koji kotiraju na Banjalučkoj berzi, direktor brokerske kuće "Eurobroker" Boris Majstorović kaže da je glavni problem nerazvijeno korporativno upravljanje.

- Većina firmi se silom prilika nalazi na Banjalučkoj berzi, a ogroman broj nije svjestan prednosti koje time dobijaju. Većinski vlasnici ne razumiju da bi uz višegodišnji plan isplate dividende investitori pokupovali njihove akcije čija bi se vrijednost na berzi, a samim tim i vrijednost firme, višestruko uvećala - kaže Majstorović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra je broj firmi koje su se spremne odreći dijela zarade u korist akcionara mali iz četiri razloga.

- Prvi je problem berza, drugi zakonodavac, treći se odnosi na povjerenje investitora koje je izgubljeno tokom velike ekonomske krize 2008. godine, dok je četvrti problem slaba edukacija koja bi stanovništvu i firmama pokazala da je kupovina akcija najjeftiniji način za sticanje kapitala - kaže Pavlović i dodaje da je privreda uništena pogrešnim privatizacijama i da se ništa ne radi kako bi bila oživljena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik