Subvencije zaobilaze nerazvijene

Bez autora
Aug 01 2016

Srbija je od 2014. do 2016. godine skoro polovinu subvencija za podsticaj investicija, koje su prioritetno namenjene manje razvijenim lokalnim samoupravama, dodelila kompanijama u Beogradu i Novom Sadu, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa sedištem u Nišu.U isto vreme, za korisnike u ekonomski devastiranim opštinama država je opredelila nepunih četiri odsto sredstava, pokazuju podaci Ministarstva finansija. Prema istraživanju Nacionalne koalicije za decentralizaciju, od ukupnih subvencija u tom periodu, koje su iznosile 164 miliona evra, samo 5,9 miliona, ili oko 3,6 odsto, otišlo je kompanijama koje posluju na devastiranim područjima.

Subvencije zaobilaze nerazvijeneSrbija je od 2014. do 2016. godine skoro polovinu subvencija za podsticaj investicija, koje su prioritetno namenjene manje razvijenim lokalnim samoupravama, dodelila kompanijama u Beogradu i Novom Sadu, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa sedištem u Nišu.

U isto vreme, za korisnike u ekonomski devastiranim opštinama država je opredelila nepunih četiri odsto sredstava, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Prema istraživanju Nacionalne koalicije za decentralizaciju, od ukupnih subvencija u tom periodu, koje su iznosile 164 miliona evra, samo 5,9 miliona, ili oko 3,6 odsto, otišlo je kompanijama koje posluju na devastiranim područjima.

Prema zvaničnim i drugim dostupnim podacima, od 30 ugovora koje je od aprila 2014. do aprila 2016. godine Ministarstvo privrede zaključilo sa investitorima u cilju dodele državnih subvencija, samo se tri odnose na investicije u lokalnim samoupravama koje su pozitivnim propisima označene kao "devastirana područja“.

Investitori su, inače, po osnovu tih 30 ugovora dužni da ulože ukupno 518.188.202 evra i zaposle 21.910 radnika na neodređeno vreme u periodu od tri ili pet godina.

Iako je zakonom o dodeli državne pomoći jasno definisano da subvencije treba da omoguće razvoj područja sa izuzetno niskim životnim standardom, ili sa visokom stopom nezaposlenosti, polovina novca je dodeljena kompanijama koje posluju u Beogradu i Novom Sadu.

Kako se ističe u saopštenju, to u najmanju ruku ukazuje da se zakon neadekvatmo primenjuje i da se komisija prilikom odlučivanja nije vodila isključivo zakonskim odredbama.

Problem je i to što nemamo nijednu ozbiljnu analizu i ne znamo kakvi su efekti tih subvencija, a uredba o dodeli državne pomoći promenjena je devet puta za ovih sedam godina, dok su pojedini ugovori i danas tajni, izjavila je istraživač Nacionalne koalicije za decentralizaciju Jovana Strahinić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik