Raspisan tender za žičaru Kotor-Lovćen–Cetinje

Bez autora
Aug 04 2016

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je danas javni poziv za pretkvalifikaciju za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje novom žičarom od Kotora do Cetinja. Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane da, do 5. oktobra do 12 sati, dostave prijave za pretkvalifikaciju. Podnijete prijave za pretkvalifikaciju Tenderska komisija otvoriće istog dana u 12 sati i 30 minuta u prostorijama Ministarstva. Očekuje se da Tenderska komisija da svoju ocjenu tokom sedmice koja počinje 10. oktobra. Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT - projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj i prenesi. Ukupna dužina žičare iznosiće oko 14,7 kilometara i biće najduža turistička žičara na svijetu.

Raspisan tender za žičaruMinistarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je danas javni poziv za pretkvalifikaciju za dodjeljivanje koncesije za izgradnju i upravljanje novom žičarom od Kotora do Cetinja.

Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane da, do 5. oktobra do 12 sati, dostave prijave za pretkvalifikaciju. Podnijete prijave za pretkvalifikaciju Tenderska komisija otvoriće istog dana u 12 sati i 30 minuta u prostorijama Ministarstva.

Očekuje se da Tenderska komisija da svoju ocjenu tokom sedmice koja počinje 10. oktobra. Projekat žičare će se realizovati po modelu DBFOT - projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj i prenesi.

Ukupna dužina žičare iznosiće oko 14,7 kilometara i biće najduža turistička žičara na svijetu. Predviđeno je da žičara ima dvije polazne i dvije međustanice, a vožnja od Kotora do Cetinja trajaće 43 minuta.

Procijenjena vrijednost projekta je 47 miliona eura, a period izgradnje 12 mjeseci. Interesuju se napouzadnije kompanije u oblasti gradnje žičara

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje i Nacionalni koordinator za projekat izgradnje žičare Kotor-Lovćen-Cetinje, Aleksandar Bogdanović, istakao je da je konačno, nakon zahtjevnih procedura, napravljen značajan iskorak ka uspostavljanje kvalitetnog privatno – javnog partnerstva koje će rezultirati ovim velikim projektom.

"O žičari Kotor-Lovćen–Cetinje govori se već duže vrijeme, pa su sve češća i sasvim opravdana pitanja kada će se nešto na tom planu dogoditi. Stoga, moje je posebno zadovoljstvo što danas mogu reći da je iza nas veliki trud i rad, čiji se rezultat ogleda u činjenici da je danas raspisan međunarodni tender za izbor privatnog partnera", kazao je Bogdanović, saopšteno je iz Prijestonice.

On je kazao da su se uvjerili da postoji interesovanje potencijalnih investitora, među kojima su kompanije koje su prepoznate kao napouzadnije u oblasti gradnje žičara.

"Iz tog razloga, nadam se da će ovaj tender biti uspješno završen, čime bi valorizovali znatan dio potencijala, a prevashodno napravili izuzetnu, a za region jedinstvenu turističku vezu sa primorjem", istakao je Bogdanović.

Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Predsjednica Tenderske komisije za dodjelu koncesije za izgradnju žičare Kotor-Lovćen-Cetinje, Daliborka Pejović, vjeruje da će se realizacijom ovog projekta na najbolji mogući način valorizovati potencijali Kotora i Cetinja, Nacionalonog parka Lovćen ali i generalno upotpuniti turistička ponuda Crne Gore.

Uslovi za učešće na tenderu

Iz Ministarstva su istakli da će koncesija za projekat biti dodijeljena putem transparentnog, otvorenog i međunarodnog nadmetanja u dvostepenom postupku, u skladu sa crnogorskim Zakonom o koncesijama.

Da bi se kvalifikovali za učešće u drugoj fazi postupka tendera, podnosioci prijave ili konzorcijumi moraju ispuniti određene preduslove među kojima su da njihova prosječna dobit, kapital i promet za posljednje tri fiskalne godine moraju biti veći od nule, pet miliona eura, odnosno 50 miliona eura.

Podnosilac prijave mora da ima ili da je zaključio predugovor o učešću u realizaciji projekta sa subjektom koje ima iskustvo u izgradnji i opremanju najmanje jednog operativnog sistema žičare, dužine najmanje dva kilometra, koji je izgrađen u posljednjih pet godina.

Podnosilac prijave mora i da ima iskustvo u postupcima koncesije, odnosno javno-privatnog partnerstva, u svojstvu finansijera ili koncesionara, pri čemu minimalni troškovi izgradnje infrastrukturnih objekata koji su predmet koncesije iznose najmanje 20 miliona eura u posljednjih pet godina.

Dokumentacija u kojoj su sadržani detalji koj se odnose na pretkvalifikacioni postupak može se preuzeti u prostorijama Ministarstva ili se njeno dostavljanje može zahtijevati.

Podnosioci prijave koji ispune potrebne uslove i kriterijume za pretkvalifikaciju smatraće se kvalifikovanim za učešće u drugoj fazi tenderskog postupka.

Kvalifikovani ponuđači će biti pozvani da podnesu ponude za projekat i imaće mogućnost otkupa tenderske dokumentacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik