Rusija uvodi zabranu uvoza iz BiH

Bez autora
Aug 04 2016

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna kompanija "Rošelkoznadzo" će uvesti od 4. avgusta privremenu zabranu na uvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda.Ograničenje se uvodi zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu Bosne i Hercegovine kao i zbog odbijanja Ministarstva spoljne trgovine BiH da prihvati inspekciju ''Rošelkoznadzora'' koja je trebala da sprovede fitosanitarnu kontrolu sistema, navodi se u saopštenju. Zabrana se posebno odnosi na uvoz proizvoda preko trećih zemalja.

Rusija uvodi zabranu uvoza iz BiHRuska veterinarska i fitosanitarna regulatorna kompanija "Rošelkoznadzo" će uvesti od 4. avgusta privremenu zabranu na uvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda.

"Ograničenje se uvodi zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu Bosne i Hercegovine kao i zbog odbijanja Ministarstva spoljne trgovine BiH da prihvati inspekciju ''Rošelkoznadzora'' koja je trebala da sprovede fitosanitarnu kontrolu sistema", navodi se u saopštenju.

Zabrana se posebno odnosi na uvoz proizvoda preko trećih zemalja, prenosi ruska agencija TAS.

Šarović: Nismo obaviješteni o zabrani izvoza u Rusiju

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je danas "Nezavisnim" da ovo Ministarstvo do današnjeg dana nije zaprimilo bilo kakvu zabranu izvoza u Rusiju.

"Zabrana bilo koje vrste nije sigla ni u Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH, kao kontakt tačku za fitosanitarnu zaštitu i fitosanitarne sertifikate u BiH. Zdrastveni fitosanitarni certifikati o ispravnosti proizvoda su jednoobrazni, ali ih izdaju entiteti, a Uprava je kontakt tačka u slučaju neispravnosti ceritifikata sa nekom od strana, kao što je to u ovom slučaju Rusija", rekao je Šarović.

Dodao je da su provjeravali i u Ambasadi koja do sada takođe nije zaprimila bilo kakvu zabranu.

"Ministarstvo i nadležne agencije, odnosno Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH provjeravaju ove informacije i nadamo se da ćemo u toku dana dobiti validne informacije u ovom slučaju. Sada ne možemo potvrditi da zabrana postoji", rekao je Šarović.

Naglasio je i da su netačne i informacije koje su se pojavile u medijima da navodno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nije prihvatilo rusku inspekciju.

"Ministarstvo ne učestvuje u tim aktivnosti, i nije dio tog procesa, tako da provjeravamo gdje i na kom mjestu su eventualno nastali problemi", zaključio je Šarović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik