Neophodno racionalnije korišćenje električne energije

Bez autora
Aug 07 2016

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije upozorio je danas na to da se energija u našoj zemlji neracionalno troši, najavivši skoro usvajanje izmena Zakona o racionalnom korišćenju energije, što bi dalo dodatne podsticaje za uštedu. Ministar je, otvarajući stručni skup "Ugalj – osporavani enegrent" koji organizuju "Balkanmagazin" i Elektroprivrede Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, istakao da se Srbija nalazi u gornjem delu liste država koje na neefikasan način koriste električnu energiju.

Neophodno racionalnije korišćenje električne energijeMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić upozorio je danas na to da se energija u našoj zemlji neracionalno troši, najavivši skoro usvajanje izmena Zakona o racionalnom korišćenju energije, što bi dalo dodatne podsticaje za uštedu.

Antić je, otvarajući stručni skup "Ugalj – osporavani enegrent" koji organizuju "Balkanmagazin" i Elektroprivrede Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, istakao da se Srbija nalazi u gornjem delu liste država koje na neefikasan način koriste električnu energiju.

Mogli bismo daleko više da uštedimo i da smanjimo ukupnu potrošnju električne energije za devet odsto, upravo za onoliko za koliko smo se obavezali pred Evropskom energetskom zajednicom i što smo dogovorili sa EU, napomenuo je on.

Ministar je rekao da su mogućnosti Srbije u budućnosti, kada je u pitanju energetski sektor, velike, i podsetio na to da je usvojen novi Zakon o energetici koji podstiče investicije.

Antić je izneo podatak da je u prethodnim godinama izgrađeno 166 malih elektrana, i dodao da je optimista po pitanju toga da Srbija, u skladu sa svojom obavezom, dostigne potrošnju energije iz obnovljivih izvora od 27 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik