Za 27 meseci otvoreno 38 fabrika

Bez autora
Aug 09 2016

Mandatar Aleksandar Vučić je izjavio da je u proteklih 27 meseci prisustvovao otvaranju 38 novih fabrika ili pogona. To, kako je rekao, govori o poverenju investitora u Vladu Srbije. On je rekao da je u tim fabrikama otvoreno na desetine hiljada radnih mesta. Vučić je naglasio da je u periodu od 2014. do 2016. potpisano je 36 ugovora s investitorima, cija ukupna vrednost investicija je 542 miliona evra sa obavezom zapošljavanja 18.523 radnika. On je podsetio da su neka od poznatih imena svetske industrije koja su se odlučile da investiraju u Srbiju su: Continental, Tigar Tyres, NCR, Johnson Electric, Leoni, PKC, Delphi, Lear, Hutc hinson, Magna.

Za 27 meseci otvoreno 38 fabrikaMandatar Aleksandar Vučić je izjavio da je u proteklih 27 meseci prisustvovao otvaranju 38 novih fabrika ili pogona. To, kako je rekao, govori o poverenju investitora u Vladu Srbije. On je rekao da je u tim fabrikama otvoreno na desetine hiljada radnih mesta.

Vučić je naglasio da je u periodu od 2014. do 2016. potpisano je 36 ugovora s investitorima, cija ukupna vrednost investicija je 542 miliona evra sa obavezom zapošljavanja 18.523 radnika.

On je podsetio da su neka od poznatih imena svetske industrije koja su se odlučile da investiraju u Srbiju su: Continental, Tigar Tyres, NCR, Johnson Electric, Leoni, PKC, Delphi, Lear, Hutc hinson, Magna.

U ovom trenutku Razvojna agencija Srbije pregovara sa 48 potencijalnih investitora koji planiraju da investiraju milijardu i 62,1 milion evra uz zapošljavanje 32.400 radnika, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, među ovim kompanijama nalaze se neke od najuglednijih kompanija na svetu, kao što su Bosc h, Draxlrmaier, Kromberg & Sćubert, Mahle.

Najveći broj nemačkih kompanija, kao što su Bosc, Continental, Leoni, Siemens, Draxlrmaier odlučuju se da dodatno investiraju u Srbiju u širenje postojećih kapaciteta ili otvaranje potpuno novih fabrika u drugim opštinama u Srbiji, prihvatajuci i preporuke Vlade da investiraju u manje razvijene ili nerazvijene opštine (Leoni - Prokuplje, Doljevac).

"Potrebna nam je nova industrijska politika koja će komunicirati s obrazovnom politikom, sa politikom u oblasti istraživanja i razvoja. U svetu se uveliko prica o četvrtoj industrijskoj revoluciji zasnovanoj na inovativnom miksu tradicionalnih tehnologija i dostignuća u digitalnoj sferi", naveo je Vučić.

Potreban nam je, kako kaže, koncept i osmišljen pristup razvoju da postanemo prepoznatljivi po kvalifikovanoj i marljivoj radnoj snazi, što nam je potrebno da bismo zaposlili naše ljude.

"Cilj nam je da budemo prepoznatljivi po pametnoj proizvodnji, po inovativnim proizvodima, po kvalitetu. Za to nam je potreban takozvani pametan rast", rekao je on.

Ukupne investicije u Srbiji iznose oko 18 odsto BDP-a, dok je za dinamičan privredni rast neophodno da one budu za pet do šest odsto BDP-a godišnje veće.

Vučić dodaje da zemlje Centralne i Istočne Evrope u prethodnih 15 godina imale su investicije od 25 odsto BDP-a.

U proteklih 20 godina u Srbiji je, prema njegovim rečima, ugašeno 98 odsto industrijskih centara u kojima je radilo oko milion radnika, čime je današnja srpska industrija svedena na nivo s pocetka sedamdesetih godina kada je prosečna starost mašinskog parka bila između 20 i 35 godina.

Vučić je rekao da je zapocet trend reindustrijalizacije dolaskom proizvođača iz automobilske, mašinske, elektronske industrije i prehrambene industrije.

Zahvaljujući tom trendu donekle se popravlja spoljnotrgovinski deficit sa pretkriznih rekordnih 25 odsto BDP-a u 2008. na nešto ispod 10 odsto, koliko iznosi u prethodnih godinu dana.

Govoreći o regulativi za zaposlene, Vučić je rekao da će se regulisati rad agencija za privremeno zapošljavanje i izdavanja vaučera za sezonsko zapošljavanje radnika.

Nova Vlada sprovešće sveobuhvatnu i reformu i modernizaciju Nacionalne službe za zapošljavanje i Srbija će do kraja njenog mandata imati jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u regionu, naveo je Vučić u ekspozeu.

Reforma NSZ , kako je naveo, već je započeta u saradnji sa Svetskom bankom i drugim relevantnim medunarodnim partnerima, a u prethodne dve godine stopa nezaposlenosti je pala za 5,3 odsto.

Nezaposlenost u Srbiji ima dugoročni karakter jer su, nažalost, nasleđene duboke strukturne neusklađenosti između tražnje i ponude na tržištu rada, kojima je dodatno doprinela globalna kriza i njene posledice po Srbiju.

Čak 64 odsto nezaposlenih lica traži posao duže od godinu dana.

Pored smanjenja nezaposlenosti za pet procentnih poena u protekle dve godine i stopa dugoročne nezaposlenosti u istom periodu se smanjila.

U skladu sa Nacionalnom strategijom zapošljavanja za period 2011-2020. i godišnjim Nacionalnim akcionom planovima zapošljavanja nova Vlada sprovešće sveobuhvatnu reformu i modernizaciju NSZ Z koja će dovesti do unapređenja efikasnosti i efektivnosti mera aktivne politike zapošljavanja na osnovu analize potreba tržišta rada i položaja pojedinih kategorija nezaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik