Preko 130 hiljada posjetilaca u Nacionalnim parkovima Crne Gore

Bez autora
Aug 11 2016

U nacionalnim parkovima je do 25. jula boravilo preko 130 hiljada posjetilaca, a dominiraju strani i gosti iz regiona, saopštila je direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, Azra Vuković. Ona je kazala da su zadovoljni posjetom nacionalnim parkovima ove sezone, pri čemu je veći broj posjeta u odnosu na prošlu godinu, a najveće interesovanje je za NP Durmitor odnosno za područje pod zaštitom UNESCO-a. Zadovoljni smo, posebno, jer je predsezonu obilježilo dosta kišnih dana. Očekujemo da ćemo do kraja godine premašiti ranije cifre. Interesovanje za posjetu NP raste iz godine u godinu, rekla je Vuković.

Preko 130 hiljada posjetilaca u Nacionalnim parkovima Crne GoreU nacionalnim parkovima je do 25. jula boravilo preko 130 hiljada posjetilaca, a dominiraju strani i gosti iz regiona, saopštila je direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), Azra Vuković.

Ona je kazala da su zadovoljni posjetom nacionalnim parkovima ove sezone, pri čemu je veći broj posjeta u odnosu na prošlu godinu, a najveće interesovanje je za NP Durmitor odnosno za područje pod zaštitom UNESCO-a.

“Zadovoljni smo, posebno, jer je predsezonu obilježilo dosta kišnih dana. Očekujemo da ćemo do kraja godine premašiti ranije cifre. Interesovanje za posjetu NP raste iz godine u godinu", rekla je Vuković Radiju Antena M.

Ona je, govoreći o cijeni ulaznica, kazala da je ona različita od parka do parka - od jednog do četiri eura.

“Na primjer, na ulazu u NP Skadarsko jezero se ne naplaćuje, ali naplaćujemo krstarenje jezerom četiri eura Ne smatram da su cijene ulaznica visoke, jer se zaista taj novac od ulaznica i ostalih usluga u parkovima koristi za poboljšanje zaštite prirode i životne sredine, kao i za njihovu promociju i održavanje”, ocijenila je Vuković.

Ona je podsjetila da se ulaz u parkove za djecu do sedam godina ne naplaćuje, s tim što je, za organizovane grupe učenika i studenata, koje se najave, omogućen popust od 50 odsto.

“Kada je posrijedi održavanje parkova, uvijek ima prostora za poboljšanje, ali smatram da u našim parkovima zaista može da se uživa u prirodi ", navela je Vuković.

Ona je kazala da je to preduzeće uspjelo da primijeni većinu preporuka Državne revizorske institucije (DRI).

"Do sada smo uspjeli da implementiramo oko 80 odsto tih preporuka, ostalo je još posla kako bi se uspostavio sistem koji će funkcionisati na taj način da u poslovanju ne kršimo zakon. Ojačali smo kadrovske kapacitete, a uspjeli smo i da svedemo potrošnju na minimum u onim stavkama koje neće uticati na održivost sistema i na samo upravljanje, ali koje će nam omogućiti da izađemo iz minusa”, objasnila je Vuković.

Nacionalni parkovi će, najvjerovatnije, još godinu, upravljati ulcinjskom solanom "Bajo Sekulić", jer su jedino oni dostavili ponudu na javni poziv za zakup imovine. Vuković je rekla da se dosadašnje upravljanje pokazalo kao dobar model za očuvanje prirodnih resursa koji se nalaze na tom prostoru.

"Obezbijedili smo fizičku zaštitu na tom prostoru koja je spriječila nelegalne aktivnosti, uspostavili smo monitoring prirode i vrsta, čime smo obezbijedili kontinuirano praćenje biodiverziteta na tom području. Omogućili smo popravljanje pumpi i upravljanje njima. Na pumpnim postrojenjima je zaposlen određen broj ljudi koji upravlja sa sistemom voda koji obezbjeđuje adekvatne uslove za život različitim vrstama koje tu borave”, kazala je Vuković.

Omogućen je, kako je dodala, jedan kontinuiran proces funkcionisanja tog preduzeća i iz tog razloga su se ponovo prijavili za upravljanje tim prostorom.

“U zavisnosti od finansijskih sredstava koja nam budu na raspolaganju za aktivnosti na Solani, očekujem da ćemo u narednom periodu obezbijediti dodatnu popravku pumpi, koja je neophodna u procesu proizvodnje soli, kako bi u momentu kada budu ispunjeni uslovi za ponovni početak proizvodnje, infrastruktura Solane bila spremnija" navela je Vuković.

Za godinu NPCG su u Solanu uložili, kako je rekla, blizu 200 hiljada eura. Ugovor o upravljanju ističe 23. avgusta.

"Do tada ćemo još par stavki dodatno definisati sa stečajnom upravom u smislu naših i njihovih obaveza za narednu godinu. Ne možemo reći da je potpisivanje izvjesno, ali s obzirom na to da smo bili jedini ponuđač na javnom pozivu i da imamo iskustvo iz prethodne godine vjerujem da ćemo se dogovoriti oko nekih preostalih stavki koje su nedefinisane, i da ćemo potpisati ugovor do 23. avgusta čime bismo još godinu produžili upravljanje Solanom", zaključila je Vuković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik