Prihvaćeni predlozi privrednika

Bez autora
Aug 11 2016

Predsednik Privredne komore Srbije ocenio je da je za svaku pohvalu to što je sve što su privrednici, posredstvom PKS i drugih udruženja, u dijalogu sa vladom isticali kao veoma važno za uspešnije poslovanje u Srbiji, našlo značajno mesto u ekspozeu mandatara.To znači da je dijalog privrede i prethodne vlade bio kvalitetan, za razliku nekih ranijih perioda. Nisu političari uvek imali sluha za ono što je privredi potrebno, i to je kvalitativna promena u poslednje dve-tri godine. Sada vidimo da državne institucije zaista žele da čuju predloge privrednika i da ih integrišu u svoje akcione planove. A ovoga puta, ti predlozi su ušli i u ekspoze mandatara, rekao je Čadež.

Prihvaćeni predlozi privrednikaPredsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je za svaku pohvalu to što je sve što su privrednici, posredstvom PKS i drugih udruženja, u dijalogu sa vladom isticali kao veoma važno za uspešnije poslovanje u Srbiji, našlo značajno mesto u ekspozeu mandatara Aleksandra Vučića.

„To znači da je dijalog privrede i prethodne vlade bio kvalitetan, za razliku nekih ranijih perioda. Nisu političari uvek imali sluha za ono što je privredi potrebno, i to je kvalitativna promena u poslednje dve-tri godine. Sada vidimo da državne institucije zaista žele da čuju predloge privrednika i da ih integrišu u svoje akcione planove. A ovoga puta, ti predlozi su ušli i u ekspoze mandatara“, rekao je Čadež u izjavi Tanjugu.

Iz ugla PKS, rekao je prvi čovek ove institucije, izuzetno je važno dalje unapređenje poslovnog ambijenta, očuvanje makroekonomske stabilnosti, nastavak strukturnih reformi...

„To je krov ekonomske politike, ali je dobro što smo sada čuli detaljnije kakvu industrijsku politiku očekujemo, koje sektore država namerava i može da podrži kako bi se što bolje iskoristili proizvodni i izvozni potencijali srpske privrede. PKS se studiozno bavi istraživanjima i kroz dijalog sa privredom, locira koji su to potencijalni sektori kojima je potrebna podrška - prehrambena industrija, drvna, hemijska, medarska, industrija guma... Ono šo je u ekspozeu, navedeni vladini prioriteti, najbolje govore da se naši stavovi poklapaju i da je razmena ideja bila korisna“, rekao je Čadež.

On je naglasio da je veoma važna i podrška izvozu i i izvozno orijentisanim sektorima, koji generišu rast.

„Razgovarali smo i sa premijerom koliko je važno da domaća preduzeća povezujemo u dobavljačke lance. Na tome smo intenzivno radili i sa vladom, sa predstavnicima ministarstava. Važno je da naša preduzeća dostignu standarde i traženi kvalitet kako bi postala dobavljači velikih, međunarodnih kompanija. U tome im je potrebna i savetodavna podrška PKS, ali i finansijska kroz različite fondove koje država može da pruži“, rekao je Čadež, ukazujući da su programi Godine preduzetništva, pokazali da država itekako može da pomogne preduzetnicima i da sa njihovom realizacijom treba nastaviti.

„Dosta toga smo naučili i još moramo da učimo. Recimo, naučili smo kroz organizovanje 'Dana dobavljača', ciji je cilj povezivanje domaćih sa stranim kompanijama. Bolje smo sagledali mane naših firmi i nedostatke proizvoda koji nude. To nam pomaže da sada bolje ciljamo podršku za njih“, objasnio je predsednik PKS.

Krucijalno je, smatra on, da naše firme ulaze u dobavljačke lance, da sklapaju partnerstva, ugovore...

„Ti poslovi donose novac i generišu nova radna mesta, ali i podižu konkurentnost naših firmi i privrede u celini. Na taj način dobija i osvaja nove tehnologije, bazira svoju proizvodnju i poslovanje na znanju i pameti, stalno se unapređuje da bi ostala u tim aranžmanima i ugovorila nove poslove. A od toga svi građani imaju koristi“, rekao je Čadež.

Važan deo ekspozea, prema njegovim rečima, bio je vezan i za dualno obrazovanje kao jedan od prioriteta, na čijem je uvođenju PKS dosta uradila.

„Animiramo kompanije da se uključe u redizajn obrazovnog sistema. Moramo da znamo za šta spremamo našu decu, za koje tržište  rada ih spremamo. To je novi način razmišljanja, to je bila inicijativa privrede i to bez nje ne možemo da sprovedemo“, rekao je on.

Sva su polja povezana, zaključuje Čadež - ne možete ulaganje u ljudski kapital i obrazovanje da odvojite od rasta baziranog na znanju, od konkurentnosti, podrške izvozu i samim tim od privrednog rasta.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik