U Crnoj Gori oko 4,2 hiljade preduzeća u stranom vlasništvu

Bez autora
Aug 14 2016

U Crnoj Gori je prošle godine bilo 4,19 hiljada aktivnih poslovnih subjekata u stranom vlasništvu, saopšteno je iz Monstata. Posmatrano po sektorima djelatnosti, najveći broj poslovnih subjekata u stranom vlasništvu bavilo se trgovinom na veliko i malo i popravkom motornih vozila i motocikala 22,6 odsto, građevinarstvom 14,3 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 15,3 odsto i poslovanje nekretninama 8 odsto. Do značajnog procentualnog povećanja u prošloj godini u odnosu na prošlu došlo je u sektoru informisanje i komunikacije. U svim sektorima djelatnosti, kao i u prethodnoj godini, najzastupljeniji su poslovni subjekti čiji su vlasnici porijeklom iz Rusije i iz Srbije. Takođe, može se zaključiti da su poslovni subjekti koji su u vlasništvu građana i preduzeća porijeklom iz Kine i Italije, na teritoriji Crne Gore, najviše orjentisani na djelatnosti u okviru sektora trgovina na veliko i malo i popravkom motornih vozila i motocikala.

Oko 4,2 hiljade preduzeća u stranom vlasništvuU Crnoj Gori je prošle godine bilo 4,19 hiljada aktivnih poslovnih subjekata u stranom vlasništvu, saopšteno je agenciji Mina-biznis iz Monstata.

Posmatrano po sektorima djelatnosti, najveći broj poslovnih subjekata u stranom vlasništvu bavilo se trgovinom na veliko i malo i popravkom motornih vozila i motocikala 22,6 odsto, građevinarstvom 14,3 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 15,3 odsto i poslovanje nekretninama osam odsto.

"Do značajnog procentualnog povećanja u prošloj godini u odnosu na prošlu došlo je u sektoru informisanje i komunikacije", kazali su iz Monstata.

U svim sektorima djelatnosti, kao i u prethodnoj godini, najzastupljeniji su poslovni subjekti čiji su vlasnici porijeklom iz Rusije i iz Srbije.

Takođe, može se zaključiti da su poslovni subjekti koji su u vlasništvu građana i preduzeća porijeklom iz Kine i Italije, na teritoriji Crne Gore, najviše orjentisani na djelatnosti u okviru sektora trgovina na veliko i malo i popravkom motornih vozila i motocikala.

Evidentno je i to da su, kako se dodaje, osim poslovnih subjekata čiji su vlasnici iz Rusije i Srbije i poslovni subjekti koji su u vlasništvu građana i preduzeća iz BiH veoma zastupljeni u sektoru građevinarstvo.

"Posmatrano po opštinama i zemlji porijekla vlasnika u prošloj godini, zapažamo da poslovnih subjekata koji su u vlasništvu građana i preduzeća iz Rusije najviše ima u primorskim gradovima, odnosno Baru, Budvi, Herceg Novom, Kotoru i Tivtu. Takođe, primjećuje se da poslovnih subjekata koji su u vlasništvu građana i preduzeća iz Italije i Srbije, najviše ima na teritorije Podgorice", precizirali su iz Monstata.

Predmet analize bili su aktivni poslovni subjekti, u koje spadaju oni koji su u posmatranoj godini obavljali određenu privrednu djelatnost, imali zaposlene radnike i ostvarili određeni promet.

Za analizu su korišćeni eksterni izvori, odnosno administrativni izvor-Centralni registar privrednih subjekata - Poreska uprava, kao i interni, odnosno Statistički biznis registar koji se koristi isključivo u statističke svrhe.

"Statistički biznis registar je pouzdan izvor podataka o populaciji i demografiji poslovnih subjekata. On služi kao okvir za uzimanje uzoraka za sva istraživanja poslovnih statistika u okviru nacionalnog statističkog sistema i obezbjeđuje bazu iz koje se uzimaju adresni podaci za slanje upitnika u statističkim istraživanjima. Jedan takav registar se smatra sistemom koji pretvara podatke iz administrativnih izvora u podatke pogodne za statističku upotrebu", rekli su iz Monstata.

Statističari su zaključili da je značaj statističkog biznis registra i u tome da je on ažuran dosije koji sadrži sve statističke jedinice koje su aktivne na teritoriji Crne Gore, koje ostvaruju prihode i koje posjeduju relevantne statističke i administrativne atribute.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik