Biser Jadrana čeka na valorizaciju

Bez autora
Aug 14 2016

Crna Gora je u svijetu prepoznata kao turistička destinacija gdje se nalaze prelijepe pješčane plaže. Na cijelom primorju, od Herceg Novog do Ulcinja, veliki je broj plaža koje su autentične i koje predstavljaju netaknuti dio prirode. Tako i u Ulcinju, najjužnijem gradu na crnogorskoj obali, koji je svojim prirodnim potencijalom predodređen za turizam, na prostoru od osam kilometara ima oko 25 plaža. Plaža koja se posebno izdvaja i koja je biser crnogorskog primorja je Velika plaža. Na hiljade turista svakog ljeta posjete Ulcinj. Skoro i da nema turiste koji je ljetnji odmor proveo u Ulcinju, a da nije posjetio Veliku plažu.

Biser Jadrana čeka na valorizacijuCrna Gora je u svijetu prepoznata kao turistička destinacija gdje se nalaze prelijepe pješčane plaže. Na cijelom primorju, od Herceg Novog do Ulcinja, veliki je broj plaža koje su autentične i koje predstavljaju netaknuti dio prirode.

Tako i u Ulcinju, najjužnijem gradu na crnogorskoj obali, koji je svojim prirodnim potencijalom predodređen za turizam, na prostoru od osam kilometara ima oko 25 plaža. Plaža koja se posebno izdvaja i koja je biser crnogorskog primorja je Velika plaža.

Na hiljade turista svakog ljeta posjete Ulcinj. Skoro i da nema turiste koji je ljetnji odmor proveo u Ulcinju, a da nije posjetio Veliku plažu. Velika plaža od centra Ulcinja udaljena je pet kilometara. Dugačka je 12 kilometara, a široka 60 metara. Površina plaže je 600 hiljada metara kvadratnih. Kapacitet plaže je 150.000 kupača.

Zbog takvih razmjera, mještani je i nazivaju "Ulcinjskom Kopakabanom", po uzoru na pravu Kopakabanu, koja se nalazi u Brazilu. Za Veliku plažu je karakterističan veoma dug plitki pojas morske vode, pa ovdje jednako uživaju i djeca i oni nešto stariji.

Velika plaža Ulcinj se proteže od rta Djerana do Ade Bojane. U zaleđu Velike plaže, odnosno neposredno uz nju, u zelenilu subtropskog, mediteranskog i ukrasnog bilja, nalazi se hotelski kompleks, sa sportskim terenima za tenis, fudbal, košarku, odbojku i rukomet.

Pijesak bogat mineralima

Velika plaža u Ulcinju izuzetno je omiljena među turistima i zbog veoma sitnog pijeska, koji je bogat mineralima, i koji ima i veoma djelotvorno zdravstveno svojstvo, te se ležanje na njemu preporučuje u prvom redu zbog problema sa ekstremitetima, išijasom i kičmom.

Za Veliku plažu u Ulcinju kaže se da je jedan od rijetkih preostalih nedevastiranih prostora na crnogorskoj obali.

Turizmolog i novinar iz Ulcinja Mustafa Canka, u razgovoru za Anadoliju ocjenjuje da je Velika plaža netaknuti dio prirode, ali da se i najavljuje valorizacija ove plaže.

”Najavljuje se da će njena valorizacija izmjeniti Ulcinj i čitavu regiju. Sa kakvim posljedicama, malo ko razmišlja. Velika plaža će biti uzor primorskog mjesta koje se bazira na principima održivosti i podignuto na oko 1.450 hektara, duž jedne od najljepših plaža na obalama Jadrana. To je navela crnogorska Vlada u svojoj viziji razvoja tog lokaliteta.

Međutim, u raspisanom tenderu za Veliku plažu ističe se da površina za razvoj ima 1.357 hektara i da se sastoji od zemljišta u državnom i privatnom vlasništvu. Državno je 903 hektara i ono se nudi u zakup na period od 90 godina“, kaže Canka.

On ističe da je za Veliku plažu Master planom razvoja crnogorskog turizma predviđeno da na ulcinjskom pijesku bude izgrađeno 30 hiljada ležaja u šest odvojenih hotelskih kompleksa.

”Za svaki ležaj u modelu predviđena je zelena površina od sto metara kvadratnih, a na samom kraju Velike plaže i golf tereni. U svim izjavama crnogorskih zvaničnika ističe se da se radi o održivom razvoju kojim će se maksimalno očuvati taj jedinstven prostor i osigurati investicije vrijedne nekoliko milijardi eura, te obezbjediti hiljade novih radnih mjesta“, kaže Canka.

Na kraju, Canka poručuje da malo ko u Ulcinju vjeruje da se betonizacija i izgradnja solitera može označiti kao održivi razvoj.

"Domaći i strani eksperti upozorili su takođe da bi takvom gradnjom ovaj prostor mogao biti previše izgrađen i devastiran", istakao je Canka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik