Novo prebijanje dugova krajem oktobra

Bez autora
Aug 14 2016

Na Banjalučkoj berzi će od 20. oktobra do 3. novembra biti sprovedena treća multilateralna kompenzacija na kojoj će privrednici moći prebijati obaveze dospjele do 1. septembra.Vlada Republike Srpske donijela je na jučerašnjoj sjednici odluku o sprovođenju multilateralne kompenzacije i cesije, kojom je određeno da će u navedenom periodu biti organizovane dvije runde prebijanja dugova. Organizator će sprovesti multilateralne kompenzacije 25. i 28. oktobra. Registracija učesnika koji se do sada nisu prijavili u jedinstveni sistem za kompenzacije i cesije počinje 3. oktobra.

Novo prebijanje dugova krajem oktobraNa Banjalučkoj berzi će od 20. oktobra do 3. novembra biti sprovedena treća multilateralna kompenzacija na kojoj će privrednici moći prebijati obaveze dospjele do 1. septembra.

Vlada Republike Srpske donijela je na jučerašnjoj sjednici odluku o sprovođenju multilateralne kompenzacije i cesije, kojom je određeno da će u navedenom periodu biti organizovane dvije runde prebijanja dugova.

- Organizator će sprovesti multilateralne kompenzacije 25. i 28. oktobra. Registracija učesnika koji se do sada nisu prijavili u jedinstveni sistem za kompenzacije i cesije počinje 3. oktobra. Učesnici multilateralne kompenzacije sa direktnim pristupom sistemu mogu upućivati zahtjeve za prijavu obaveza ostalim učesnicima do 24. oktobra - navedeno je u saopštenju Vlade RS.

Privredna komora RS je dugo insistirala na uspostavljanju sistema multilateralne kompenzacije, a portparol ove institucije Vladimir Blagojević kaže da su predstavnici i sami privrednici izuzetno zadovoljni činjenicom da je prebijanje dugova zaživjelo.

- Multilateralne kompenzacije i cesije su jedan od najboljih načina za rješavanje problema nelikvidnosti privrede i vjerujem da ćemo se, kroz već ustaljen sistem, postepeno rješavati dugova koja pravna lica u RS međusobno godinama gomilaju - kaže Blagojević.

Jedan od ključnih problema koji je znatno umanjivao rezultate prethodne dvije multilateralne kompenzacije je neprijavljivanje dugova.

Blagojević još jednom poziva sve firme koje se do sad nisu registrovale u jedinstveni MLK sistem na Banjalučkoj berzi da to učine da bi što širi krug prijavljenih dužnika omogućio i veću uspješnost kompenzacije.

U RS su do sada sprovedene dvije multilateralne kompenzacije u kojima su prebijeni višemilionski dugovi. U prvoj obaveznoj i dvije dodatne multilateralne kompenzacije, koje su realizovane od 26. oktobra do 10. novembra prošle godine, prebijeno je 164,26 miliona KM duga, a čak tri četvrtine tog iznosa se odnosilo na javni sektor.

U drugoj redovnoj multilateralnoj kompenzaciji koja je održana 18. maja prebijeno je 100,04 miliona KM duga, a na taj konto stigao je i 11,31 milion KM iz dodatne kompenzacije obavljene pet dana kasnije.

Kazne

Za kontrolu prijavljivanja obaveza u sistem multilateralne kompenzacije zadužena je Poreska uprava RS, koja na raspolaganju ima i kazne od 100 do 10.000 KM za one koji ne ispune ovu zakonsku obavezu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik