Sunoko preuzima Star šećer i fabriku TE-TO Senta

Bez autora
Aug 14 2016

Savet Komisije za zaštitu konkurencije uslovno je odobrio da Sunoko iz Novog Sada koji je u vlasništvu Miodraga Kostića preuzme Star Šećer iz Sente, a time i Fabriku šećera A.D. TE-TO Senta. Prema rešenju koje je doneto na jučerašnjoj sednici, nakon postupka Komisija je konstatovala da će sprovođenjem koncentracije doći do jačanja dominantnog položaja Sunoka, pre svega na tržištu proizvodnje i prodaje šećera u Srbiji, objavila je Komisija. Iz tog razloga, naveli su, sprovođenje koncentracije je moglo da bude odobreno samo uz određene uslove koji su propisani rešenjem.

Sunoko preuzima Star šećer i fabriku TE-TO SentaSavet Komisije za zaštitu konkurencije uslovno je odobrio da Sunoko iz Novog Sada koji je u vlasništvu Miodraga Kostića preuzme Star Šećer iz Sente, a time i Fabriku šećera A.D. TE-TO Senta.

Prema rešenju koje je doneto na jučerašnjoj sednici, nakon postupka Komisija je konstatovala da će sprovođenjem koncentracije doći do jačanja dominantnog položaja Sunoka, pre svega na tržištu proizvodnje i prodaje šećera u Srbiji, objavila je Komisija.

Iz tog razloga, naveli su, sprovođenje koncentracije je moglo da bude odobreno samo uz određene uslove koji su propisani rešenjem.

Rešenjem su naloženi uslovi u vidu mera ponašanja i obaveznog redovnog izveštavanja Komisije sa ciljem očuvanja tržišne strukture i ostanka svih proizvodnih kapaciteta uključujući i šećeranu TE-TO Senta na tržištu, transparentnog praćenja nivoa, promene cena šećera na tržištu, unapređenja transparentnosti politike prodaje šećera i poslovnih odnosa sa kupcima, kao i punog informisanja Komisije o nivou i vrsti investicija koje će se realizovati u TE-TO Senta sa ciljem povećanja proizvodne efikasnosti.

Prilikom određivanja uslova pod kojima je odobrena koncentracija, Komisija je, kako je navedeno, imala u vidu i mišljenja i stavove o njenim efektima koncetracije koje su u toku postupka izneli ostali učesnici na tržištu, a naročito industrijski kupci.

Komisija je, takođe, imala u vidu i finansijski položaj fabrike TE-TO Senta. Propisani uslovi, rokovi i način praćenja njihovog izvršavanja, treba da otklone zabrinutost Komisije u pogledu obezbeđivanja efikasne zaštite konkurencije, kroz očuvanje proizvodnih kapaciteta, realizaciju planiranih investicija kojima se postiže veća proizvodna efikasnost i time niža cena šećera, zatim kroz transparentnu politiku prodaje i politiku cena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik