Grejanje iz toplana u novoj sezoni po starim cenama

Bez autora
Aug 14 2016

Za sada je izvesno da će niže cene grejanja imati Zaječarci. Kada su u pitanju ostalih 59 toplana, cene ostaju iste – zvaničnih zahteva za poskupljenje nema. Toplane još kalkulišu jer je u toku nabavka energenata za zimu. Toplane su uspele da smanje dugovanja a beleže i bolju naplatu. Račune najredovnije izmiruju građani. Iako su cene gasa i mazuta padale, očekivanog pojeftinjenja grejanja nema. Iz toplana objašnjavju da imaju nove troškove mrežarine i transporta koji potiru efekte tog sniženja. Grejne sisteme pripremaju za zimu i ugovaraju nove količine energenata. Direktor toplane u Smederevu kaže da se cena formira na osnovu tržišnih kretanja.

Grejanje iz toplana u novoj sezoni po starim cenamaZa sada je izvesno da će niže cene grejanja imati Zaječarci. Kada su u pitanju ostalih 59 toplana, cene ostaju iste – zvaničnih zahteva za poskupljenje nema. Toplane još kalkulišu jer je u toku nabavka energenata za zimu.

Toplane su uspele da smanje dugovanja a beleže i bolju naplatu. Račune najredovnije izmiruju građani.Iako su cene gasa i mazuta padale, očekivanog pojeftinjenja grejanja nema.

Iz toplana objašnjavju da imaju nove troškove mrežarine i transporta koji potiru efekte tog sniženja. Grejne sisteme pripremaju za zimu i ugovaraju nove količine energenata.

Direktor toplane u Smederevu Vladimir Kulagić kaže da se cena formira na osnovu tržišnih kretanja.

"Pratimo kretanja na tržištu. Cena grajanja za ovu grejnu sezonu je formirana na osnovu cene mazuta koja odgovara ovoj sada na tržištu. Mi se tu negde i nalazimo", objašnjava Kulagić.

Miodrag Dišić, direktor toplane u Loznici, kaže da imaju mogućnosti da zadrže postojeću cenu grejanja.

"Učinićemo sve na račun unutrašnjih rezervi, smanjenja troškova – bilo kakve druge mogućnosti. Ukoliko bude stabilne cene gasa probaćemo da i varijabilni deo cene bude što niži", rekao je Dišić.

Zaječararska toplana je presekla – smanjuju plate zaposlenima da kupe mazut i snižavaju cenu grejanja.

"Tu odluku smo doneli da demotivišemo korisnike naših usluga daljinskog grejanja da se ne odjavljuju sa sistema i eventualno motivišemo nove korisnike da nam se priključe", ističe direktor toplane u Zaječaru Ivan Žikić.

Iz Ministarstva energetike pozivaju lokalne samouprave da sa svojim toplanama urade analize troškova u skladu sa Uredbom o formiranju cena grejanja.

"Toplane su tu zbog krajnjih korisnika i lokalne samouprave su tu zbog krajnjih korisnika svih komunalnih usluga pa i daljinskog sistema grejanja. Logično je da kupci očekuju jedno jasno razumno objašnjenje gde, kada i pod kojim uslovima može doći do korekcije cena, a gde za to ne postoje uslovi", kaže državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Predić.

U Udruženju toplana ocenjuju da će predstojeća grejna sezona biti lakša, jer više od polovine toplana konačno pozitivno posluje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik