Prijava za porez po odbitku od sad elektronskim putem

Bez autora
Aug 15 2016

Poreska uprava Srpske olakšala je procedure posebno privrednicima, koji prijavu za porez po odbitku, takozvani obrazac 1002, mogu ovjeriti i elektronskim putem.Od Poreske uprave treba da zatraže elektronski sertifikat. Oni koji su to već učinili, kažu, uštedjeli su vrijeme i smanjili troškove.Poreska uprava, kao jedan od nosilaca elektronske sertifikacije u Srpskoj, svojim korisnicima elektronske sertifikate izdaje besplatno. Prijava poreza po odbitku, takozvani obrazac 1002 najkompleksnija je poreska prijava, u koju je nephodno unijeti tačne podatke, jer je riječ o prijavi na osnovu koje korisnik dohotka ostvaruje prava kod Fonda socijalnog i penzijskog osiguranja.

Prijava za porez po odbitku od sad elektronskim putemPoreska uprava Srpske olakšala je procedure posebno privrednicima, koji prijavu za porez po odbitku, takozvani obrazac 1002, mogu ovjeriti i elektronskim putem.

Od Poreske uprave treba da zatraže elektronski sertifikat. Oni koji su to već učinili, kažu, uštedjeli su vrijeme i smanjili troškove.

Poreska uprava, kao jedan od nosilaca elektronske sertifikacije u Srpskoj, svojim korisnicima elektronske sertifikate izdaje besplatno.

Prijava poreza po odbitku, takozvani obrazac 1002 najkompleksnija je poreska prijava, u koju je nephodno unijeti tačne podatke, jer je riječ o prijavi na osnovu koje korisnik dohotka ostvaruje prava kod Fonda socijalnog i penzijskog osiguranja.

- Do sada su poreski obveznici prije izdavanja elektronskog potpisa morali da dostave papirni primjerak u Poresku upravu Republike Srpske da bi verifikovali podnošenje prijave. Od sada poreski obveznici, koji su korisnici elektronskog sertifikata za elektronski potpis, mogu da elektronski potpišu i pošalju tu prijavu - ističe Persa Paić, direktor Poreske uprave.

Boris Filipović iz jednog od banjalučkih knjigovodstvenih biroa kaže da će im to uštedjeti vrijeme i olkašati posao, jer više nema potrebe da svakog mjeseca zbog ovjere odlaze u Poresku upravu.

- Komitenti više nisu u dužnosti da dolaze svaki mjesec da daju potpise da bi mi to prijavljivali, a i nama je lakše što ne moramo da dolazimo u Poresku upravu da podnosimo prijave. Olakšava i to što ne moramo da podnesemo prijavu do 16 časova, već možemo u bilo koje doba dana - kaže Filipović.

U Poreskoj upravi kažu da je ovo samo početak elektronske komunikacije sa korisnicima. Upravo obrazac 1002, najvažnija je poreska prijava. Do kraja godine najavljuju podnošenje poreskih prijava za republičku, komunalnu i boravišnu taksu, a od sljedeće godine, radiće kažu i na elektronskoj formi prijave za porez na dobit i ostale naknade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik