Veći Banatski Dvor u 2017.

Bez autora
Aug 16 2016

Odluka o proširenju skladišta gasa "Banatski Dvor" biće doneta u poslednjem kvartalu ove godine, kaže za Dušan Bajatović. On navodi da se trenutno rade različite tehničke i ekonomske studije, pa bi proširenje, nakon formalnog odobrenja iz Vlade Srbije moglo da počne već u 2017. godini. Alternativni izvori gasa poslednjih godinu i po dana bili su i predmet rada Vlade Srbije, rekao je i Aleksandar Vučić. On je pozvao one koji imaju neki predlog da mu ga predoče. Pitanje je šta ćemo sa gasom da radimo. Povećavaćemo skladišta. Cilj nam je da imamo dve milijarde kubnih metara rezervi gasa, ako to imamo, mi smo zemlju obezbedili, rekao je Vučić i dodao da imamo rezerve za tri-četiri meseca, ali nemamo političko rešenje.

Veći Banatski Dvor u 2017.Odlukao proširenju skladišta gasa "Banatski Dvor" biće doneta u poslednjem kvartalu ove godine, kaže za "Novosti" Dušan Bajatović.

On navodi da se trenutno rade različite tehničke i ekonomske studije, pa bi proširenje, nakon formalnog odobrenja iz Vlade Srbije moglo da počne već u 2017. godini.

Alternativni izvori gasa poslednjih godinu i po dana bili su i predmet rada Vlade Srbije, rekao je i Aleksandar Vučić. On je pozvao one koji imaju neki predlog da mu ga predoče.

- Pitanje je šta ćemo sa gasom da radimo. Povećavaćemo skladišta. Cilj nam je da imamo dve milijarde kubnih metara rezervi gasa, ako to imamo, mi smo zemlju obezbedili - rekao je Vučić i dodao da imamo rezerve za tri-četiri meseca, ali nemamo političko rešenje.

Srbiji je sada godišnje potrebno oko dve milijarde kubika gasa, a za 10 godina, rekao je Vučić, kad se očekuje veća industrijska proizvodnja biće potrebno 3,5 miliona kubnih metara.

Dok se odnos između Evropske unije i Rusije ne razreši po pitanju prirodnog gasa, našoj zemlji ostaje jedino da proširuje postojeća skladišta kako ne bi ostala bez ovog energenta usred eventualnog blokiranja gasovoda kroz Ukrajinu tokom grejne sezone.

- Veći kapacitet u "Banatskom Dvoru" neće Srbiji rešiti problem dugoročne energetske bezbednosti - kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

- Ukoliko Rusija prestane 2019. godine da isporučuje gas preko Ukrajine, i mi ćemo ostati bez energenta. "Banatski Dvor" koji može da primi više gasa, samo nam kupuje nekoliko meseci više.

Zasad, planirano je proširenje sa postojećih 450 na 750 miliona kubnih metara gasa, pa do maksimalno dve milijarde kubnih metara.

Prvi čovek "Srbijagasa" naveo je da je projekat vredan 70 miliona evra. Ipak, neće ga platiti Srbija, jer je naša zemlja vlasnik svega 49 odsto "Banatskog Dvora", dok "Gaspromeksport" drži većinsko vlasništvo. Zajednička firma bi trebalo samo da isplati proširenje.

Tri scenarija

U prvoj trećini 2016. godine "Srbijagas" i "Gasprom" potpisali su sporazum koji treba da omogući proširenje kapaciteta podzemnog skladišta gasa u "Banatskom Dvoru". Tada su predstavljena tri scenarija za proširenje, a međusobno se razlikuju u količini, odnosno kapacitetu skladišta, kao i dnevnim maksimalnim količinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik