Bespovratna sredstva za sektore jagodastog voća i mljekarstva

Bez autora
Aug 17 2016

Informativni sastanak na kojem će zainteresirane organizacije dobiti informacije i uputstva za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva za sektore jagodastog voća i mljekarstava bit će održan danas u Sarajevu.Dolazak na informativni sastanak potvrdilo je više od 320 zainteresiranih organizacija, a organiziraju ga USAID/Sweden projekat razvoja tržišne poljoprivrede II i Vanjskotrgovinska komora BiH povodom javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređenje konkurentnosti i pristupa tržištima proizvođačkim organizacijama u sektoru jagodastog voća i sektoru mljekarstva.

Bespovratna sredstva za sektore jagodastog voća i mljekarstvaInformativni sastanak na kojem će zainteresirane organizacije dobiti informacije i uputstva za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva za sektore jagodastog voća i mljekarstava bit će održan danas u Sarajevu.

Dolazak na informativni sastanak potvrdilo je više od 320 zainteresiranih organizacija, a organiziraju ga USAID/Sweden projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) i Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) povodom javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređenje konkurentnosti i pristupa tržištima proizvođačkim organizacijama (PO) u sektoru jagodastog voća i sektoru mljekarstva.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta, u proteklih nekoliko godina proizvodnja jagodastog voća značajno je porasla, naročito proizvodnja malina.

Izvoz jagodastog voća u prvih šest mjeseci ove godine u zbiru je bio veći za devet miliona KM (79 posto) u odnosu na isti period prethodne godine.

USAID/Sweden FARMA II aktivno radi i u sektoru mljekarstva na unapređenju količine i kvalitete mlijeka kao i na povećanju profita za farmere i prerađivače.

Kada je riječ o sektoru mljekarstva, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad izvoza od 2,3 miliona KM, te pad uvoza od 1,3 miliona KM. Ipak, ohrabruje podatak da je porastao izvoz sira u tom periodu, a povećan je i izvoz maslaca, saopćeno je iz VTKBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik