Novi zakon o finansiranju lokalnih samouprava uskoro u parlamentu

Bez autora
Aug 17 2016

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će Predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je u ponedeljak usvojila Vlada Srbije, uskoro biti upućen u Skupštinu na razmatranje.Ona je, nakon sastanka sa gradonačelnicima i predsednicima opština, NALED-om i Stalnom konferencijom gradova i opština, istakla da su čelnici lokalnih samouprava podržali ovaj propis koji ih obavezuje da uštede 4,8 milijardi dinara. Ona je rekla da joj je pripala čast da danas razgovara sa predstavnicima lokalnih samouprava i da im poruči da neće sami podneti teret uštede od osam milijardi dinara, već da je reč od 4,8 milijardi.

Novi zakon o finansiranju lokalnih samouprava uskoro u parlamentuMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će Predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je u ponedeljak usvojila Vlada Srbije, uskoro biti upućen u Skupštinu na razmatranje.

Brnabić je, nakon sastanka sa gradonačelnicima i predsednicima opština, NALED-om i Stalnom konferencijom gradova i opština, istakla da su čelnici lokalnih samouprava podržali ovaj propis koji ih obavezuje da uštede 4,8 milijardi dinara.

Ona je rekla da joj je pripala čast da danas razgovara sa predstavnicima lokalnih samouprava i da im poruči da neće sami podneti teret uštede od osam milijardi dinara, već da je reč od 4,8 milijardi.

Brnabić je objasnila da će veći deo ušteda ići kroz smanjenje udela u porezu na zarade koji se isplaćuje lokalnim samoupravama kao njihov sopstveni prihod.

Prema rečima ministra, do sada su one dobijale 80 odsto udela u tom porezu, a sada će to biti smanjeno na 74 odsto za opštine i 77 odsto za gradove.

Ona je naglasila da će Beograd biti izuzetak, s obzirom na to da je u startu imao udeo od 70 odsto od tih prihoda, a sada će imati 66 odsto.

Brnabić je precizirala da će smanjenje u proseku biti približno četiri odsto, uz naglasak da je Beograd podneo najveći teret, s obzirom na to da srpska prestonica učestvuje u ovim uštedama sa dve milijarde dinara.

Brnabić je objasnila da nema smanjenja poreza na zarade, već se samo radi o drugačijoj raspodeli udela koji od tog prihoda ide u lokalni i republički budžet.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će srpska prestonica podržati novi zakon o finansiranju lokalnih samouprava, ističući da je Beograd spreman da podnese taj teret.

Godinama radimo na velikom broju razvojnih projekata, ove izmene su šansa da dobijemo još više, ali kroz konkretne investicije u mostove i infrastrukturne mreže, koje ćemo graditi u saradnji sa Vladom Srbije, rekao je Mali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik