Britanija: Porezom na sokove protiv dječje gojaznosti

Bez autora
Aug 18 2016

Britanija je danas krenula sa strategijom dodatnog oporezivanja kompanija koje prodaju zaslađena bezalkoholna pića radi suzbijanja dječje golaznosti, a novac prikupljen na taj način ulagaće se u programe podsticanja fizičke aktivnosti i balansirane ishrane školske djece.Apelujući na proizvođače hrane i napitaka da pod hitno smanje sadržaj šećera u svojim proizvodima, vlada u Londonu je saopštila da gotovo trećina djece uzrasta od dve do 15 godini u toj zemlji već ima višak kilograma ili je gojazno. Gojaznost predstavlja pretnju i za zdravlje djece i za našu ekonomiju, i košta nacionalni zdravstveni sistem milijarde funti godišnje, navela je zamjenica ministra finansija.

Britanija: Porezom na sokove protiv dječje gojaznostiBritanija je danas krenula sa strategijom dodatnog oporezivanja kompanija koje prodaju zaslađena bezalkoholna pića radi suzbijanja dječje golaznosti, a novac prikupljen na taj način ulagaće se u programe podsticanja fizičke aktivnosti i balansirane ishrane školske djece.

Apelujući na proizvođače hrane i napitaka da pod hitno smanje sadržaj šećera u svojim proizvodima, vlada u Londonu je saopštila da gotovo trećina djece uzrasta od dve do 15 godini u toj zemlji već ima višak kilograma ili je gojazno, prenosi agencija Rojters.

"Gojaznost predstavlja pretnju i za zdravlje djece i za našu ekonomiju, i košta nacionalni zdravstveni sistem (NHS) milijarde funti godišnje", navela je zamjenica ministra finansija DŽejn Elison u saopštenju.

"Novi namet industriji bezalkoholnih pića je važan korak napred u borbi za zaustavljanje naše krize gojaznosti, kako bismo Britaniju ''utegli'' za budućnost", dodala je ona.

Opredeljenjem za uvođenje poreza na šećer, Britanija se pridružuje Belgiji, Francuskoj, Mađarskoj i Meksiku, koje su već nametnule neki vid poreza na zašećerene napitke.

Skandinavske zemlje su uvele slične poreze već duži niz godina, ostvarujući različit stepen uspeha te mere u borbi protiv gojaznosti.

Britanskim planom se predviđa primena novog nameta na napitke sa ukupnim sadržajem šećera iznad 5,0 grama na 100 mililitara, i što je sadržaj šećera veći to će namet biti viši.

Gevin Partington, generalni direktor Britanskog udruženja proizvođača bezalkoholnih pića, nazvao je novi namet "kaznenim porezom" koji će, kako je rekao, "dovesti do gubitka više hiljada radnih mesta, a opet neće imati značajan uticaj na nivo gojaznosti", prenosi britanska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik